Meny Lukk

“C´est la vie!” – Kaos i paradis

Olivier Nakache og Eric Toledano som står bak den store suksessen De Urørlige (2011) har nok en gang jobbet sammen og kokt ihop en ny ellevill historie. Det er ingen tvil om at jeg har et lite soft spot for franske filmer, det er noe med språket som gjør meg helt mo i knærne og dermed var forhåpningene høye for også denne filmen.

Vi møter bryllupsplanleggeren Max (Jean-Pierre Bacri) som ikke kan beskrives som noe annet enn en overstresset middelaldrende bitter mann. Vi begynner med å få se at han kjefter på et nyforelsket par som kun ønsker å få ned prisen på bryllupet sitt. Deretter bygger det seg opp til et stort bryllup for en veldig viktig kunde, og vi får være med å se på det som skjer bak planleggingen til en av disse førsteklasses festene. Max er i selskap med en hel armé av like stressete mennesker rundt seg, hvor ingen virker særlig fornuftig (eller stille).

Karakterene i filmen er absolutt komplekse. Det går i fra en håpløs fotograf som ikke klarer å la være å spise av buffeen til en selvsentrert artist som nekter å samarbeide med andre mennesker og en assistent som kjefter på alle og enhver. Utviklingen deres er  litt svak, og det mangler bakgrunnshistorie for mange av karakterene. De få menneskene som man faktisk klarer å holde ut med er gutta fra Pakistan som jobber på kjøkkenet, de var gjemte skatter og jeg skulle ønske de kom mer frem i filmen.

Det som trekker filmen opp mange hakk er den fantastiske settingen. Bryllupet holdes på et vidunderlig fransk slott fra 1700-tallet og dette betyr bare en ting: glamour. Omgivelsene er virkelig nydelige, og på grunn av standarden bryllupet har er det ikke rart at man blir sugd inn i den vakre boblen om at alt skal være perfekt. Denne boblen varer dog ikke lenge, på grunn av filmens høye tempo havner vi raskt ned på jorden igjen og begynner å føle på stresset og handlingen som skjer. Jeg oppdaget raskt at Nakache og Toledano har blitt meget inspirert av Birdman (2014), og de følger karakterene rundt i et endeløst kaos med en heftig trommesolo i bakgrunnen, som er svært effektivt til å beskrive nøyaktig det sirkuset som er på skjermen.

C´est la vie! er en utrolig komplisert og slitsom film som følger Murphys lov til punkt og prikke – det som kan gå galt, går galt. Konseptet i filmen er interessant og det har stort potensiale men det ender opp med å bli for mange detaljer og komplisert for min smak. 

C´est la vie! (Le sens de la fete) – Regissert av Olivier Nakache og Eric Toledano; skrevet av Olivier Nakache og Eric Toledano; med Jean-Pierre Bacri, Jean-Paul Rouve, Gilles Lellouche, Vincent Macaigne, Eye Haidara og Suzanne Clément. 
Spilletid: 1 t. 57 m. Land: Frankrike. Premiere: 02. Februar 2018. Aldersgrense: Tillat for alle

Relaterte innlegg