Meny Lukk

«Cries from Syria» – Sjokkerende og oppsiktsvekkende

Cries from Syria forteller historien om hvordan menneskene i Syria ønsker å skape fred, men er blitt ofre for et korrupt regime. Det føles ikke bare som mennesker i et fjernt land.  Menneske i denne føles nærmere som medmennesker, noe som gjør det enda vondere å se på grusomhetene som vi blir vist. Mye av innholdet i filmen har blitt filmet av aktivister og borgere av Syria, og man hører ofte det blir sagt at virkeligheten er mer grusom enn fiksjon. Cries from Syria er et utmerket eksempel på dette. Grusomhetene kommer under huden på deg. Jeg skal være ærlig å si at jeg fikk noen tårer i øyekroken ved flere anledninger under filmen. For meg har alltid Syria føltes så fjernt, men etter denne filmen ble det plutselig så nært.

Jeg vil gjerne nevne hva som skjer under en av de tidligere sekvensene i filmen; Vi får se og blir forklart at det syriske folk protesterer med vannflasker og blomster for å få Al-Assad regimet til å stoppe å torturere barna deres. Det som da skjer er at de blir beskutt av de militære styrkene til Al-Assad og blir kalt for terrorister. Dette høres kanskje ut som galskap, og det er akkurat det det er. Men det er også virkelig, noe som gjør det enda mer oppsiktsvekkende. Videre utover filmen får vi se og høre mange fæle ting, og når man tror situasjonen ikke kan bli verre, så blir det verre, og verre.

Det er også nødvendig å si at det er en veldig tydelig vinkling på filmens perspektiv. Den er veldig svart-hvitt. Men det er umulig å ikke ta siden til det syriske folk. De grusomhetene som blir vist i filmen er umenneskelighet i høyeste grad, uansett hvilken kontekst man setter det i, og uansett perspektiv.

Cries from Syria er også en sterk film, med tanke på kvalitet. Filmen forklarer en effektiv historie som er både tydelig og drivende.  Historien sugde meg inn fra første stund og presterte å holde på oppmerksomheten min gjennom hele filmen, i tillegg til at den klarte å få meg sterkt emosjonelt involvert i historien. Musikken i filmen gjør en god jobb med å bygge spenning og skape en følelse som funker til filmens fordel.

Dette er en opplysende film som alle burde se av to grunner; Først og fremst er det en utrolig god dokumentar. For det andre gir det innsikt og kunnskap som er utrolig verdifull for alle. Spesielt i dagens samfunn hvor innvandring er et stort diskusjonstema. Den hjelper med å opplyse når det kommer til å forstå hva som ligger bak IS-terroristene, syriske innvandrere og det enorme skillet mellom dem. Og hvordan det Syriske folk blir mishandlet og utryddet av Al-Assad regimet og russiske styrker. Det sier seg selv at dette må stoppes. Men for at noe skal kunne skje, så må folk ha kunnskap til og forstå hva som faktisk foregår bak fasaden.

Jeg vil påstå at jeg har aldri blitt påvirket så sterkt av en film som jeg har blitt av Cries from Syria. Jeg er rystet, nesten på kanten til å revurdere hva livet mitt er godt for. Dette er en film jeg ikke kommer til å glemme på en god stund.

Cries from Syria er en sterk og sjokkerende dokumentar som har en drivende historie som viser oss den brutale og grusomme virkeligheten til Syriske innbyggere. Den har veldig mange virkelige og sterke klipp til den grad at det noen ganger er vanskelig å se på. Men igjen så underbygger disse virkelige klippene alvoret i situasjonen. Dette er en dokumentar alle burde se, spesielt om man har tanker angående innvandring.

Cries from Syria - Regissert av Evgenji Afineevsky. Nasjonalitet: Tsjekkia/USA. Spilletid: 1 t 51 min. Kino Premiere: 13.10.2017. Produsent: Evgenij Afineevsky, Aaron I. Butler, Den Tolmor.

Relaterte innlegg