Meny Lukk

«Darkest Hour» – Gary Oldman er ugjenkjennelig

Jeg har observert at filmer fra andre verdenskrig har hatt en mindre økning det siste året, både i kvalitet og popularitet. Den 12. Mann gjør det tilsynelatende godt her hjemme og i fjor fikk verden forøvrig filmer som Dunkirk, Their Finest og Darkest Hour. Den sistnevnte har generert en del oscar buzz og det fører selvfølgelig til at den får en sen lansering her hjemme for å tjene gratis markedsføring for det. Er filmen verdt det? Ja, ja det er den. 

Det som fascinerer meg mest med denne bølgen av krigsfilmer er at de ofte fokuserer på historier som ikke nødvendigvis har fått mye oppmerksomhet tidligere. Dunkirk var for meg fjorårets beste film og Darkest Hour er et perfekt supplement til den. I Darkest Hour følger vi Winston Churchill (Gary Oldman) fra det øyeblikket han blir utnevnt til statsminister og til og med den berømte talen han holdt for parlamentet under evakueringen av Dunkirk.

Det sies at Gary Oldman er med i denne filmen. Det må man nesten bare tro på for det er umulig å se ham og ikke karakteren han spiller. Forandringen fra skuespiller til karakter er absurd. Om man myser litt ser man kanskje litt Oldman men alt annet er ugjenkjennelig. Spesielt stemmen imponerte meg enormt. Et lite problem med den fantastiske jobben Oldman gjør er at andre skuespillere fort havner i bakgrunnen. Vi har blant annet Lily James som spiller Churchills personlige sekretær, Elizabeth Layton. Hun gjør også en formidabel jobb men brukes alt for lite. Filmen er sant nok basert på virkelige hendelser, og jeg aner ikke hvilket forhold Churchill hadde til sekretæren sin, men jeg mener at man kanskje kunne ha tatt seg litt friheter og utforsket dette forholdet litt mer nøye. Jeg skulle ha likt å se James og Oldman spille litt mer på hverandre. Det er potensiale til mye der. I tillegg til disse to har vi også skuespillere som Ben Mendelshon som spiller Kong Georg VI og Stephen Dillane som spiller Visecount Halifax som gjør godt arbeid.

Som sagt tidligere anser jeg denne filmen som et perfekt supplement til Nolans Dunkirk. Det er to fantastiske filmer som er satt til samme tidsperiode og rundt samme hendelse men som ellers ikke har noe med hverandre å gjøre. Det er det som gjør de perfekt til hverandre. Men uansett om man har sett Dunkirk eller ikke så er Darkest Hour verdt et kinobesøk. Dette er en sterk film som fortjener å bli sett.


Darkest Hour - Regissert av Joe Wright, skrevet av Anthony McCarten; Med: Gary Oldman, Lily James, Ben Mendelshon, Kristin Scott Thomas, Stephen Dillane m.fl.;
Spilletid: 2 t 5 min; Nasjonalitet: England; Premiere: 12.01.18

Relaterte innlegg