Meny Lukk

“Den tiden på året” – Kaotisk familiefilm om julen

Det danske paret Kathrine og Mads har invitert hele slekta til besøk på julaften. På tross av at slekten kanskje litt for sjeldent ser hverandre, er dette en juletradisjon som Mads og Kathrine har klart å opprettholde. Det blir straks ganske kaotisk i huset da det fylles med både sure besteforeldre, forventningsfulle tanter og onkler, samt aldeles energiske små barn, som alle kommer med sin personlighet. Den anspente stemningen blir bare mer anstrengt da Kathrine innrømmer at hun har invitert familiens sorte får, Patricia, som akkurat har kommet ut fra avrusning, uten å fortelle det til noen andre.

Dette er en film om en dysfunksjonell familie som overhodet ikke er redd for å tråkke på hverandre eller blåse liv i gamle konflikter for å få det slik som de vil. På sitt beste er filmen både morsom og sår der den prøver å være det, mens den på sitt verste er pinlig og til tider litt kjedelig. I løpet av kvelden får vi et greit innblikk i nesten alle karakterene, og hvor hardt det er å holde på en fasade. Uten å gå for mye i detalj på konfliktene er dette godt voksne mennesker som etter å ha drukket en skvett eller ni for mye lar det komme til syne at de rett og slett ikke tåler hverandre. I god jule-ånd ender denne filmen selvfølgelig relativt «godt» og man sitter igjen med det klassiske julebudskapet som sier at selv om man avskyr dem i blant, er det ingenting som er bedre enn familien.

Filmen har noen gode opptredener, spesielt fra hovedkarakterene våre, men de fleste rollene blir ganske stereotypiske og nesten uinteressante. Den gamle bestefaren som ikke liker julen, tanta som klager over resten av slekten når hun ikke klarer å holde ordentlig styr på sin egen lille familie, og den sinnssykt irriterende guttungen, er alle å finne i dette trange lille selskapet. Disse karakterene gir også en kaotisk blanding til filmen, men de kjennes dessverre for konstruerte ut til å være troverdige.

Den tiden på året er en dansk juledramedie som nok vil gjøre en god jobb med å underholde den normale skandinaviske kinogåer. Selv om noen karakterer føles for konstruerte ut, er det lett å kjenne seg igjen i mange av konfliktene som oppstår rundt middagsbordet hos den store familien. Som filmen viser har familien en utsøkt evne til å gå hverandre på nervene, kanskje spesielt når alle forholdene er lagt til rette for en trivelig julefeiring. Filmen redder seg inn med en «lykkelig» slutt som sier noe om gode juleverdier og et budskap om at man i en familie må ta vare på hverandre selv om man ikke alltid kommer overens.

 

Den Tiden På Året - regissert av Paprika Steen; skrevet av Jakob Weis; med Paprika Steen, Sofie Gråbøl og Lars Brygman; Spilletid: 1 t. 45 min. Land: Danmark. Aldersgrense: 6 år. Premiere: 7.12.2018

Relaterte innlegg