Meny Lukk

«Det Vita Folket» – Mislykket samfunnskommentar

Jeg vet egentlig ikke helt hva situasjonen i Det vita folket er. Vi følger Alex, en kvinne som blir sendt inn i en undergrunnsbase i fjellet, og vi får høre at dette er fordi hun skal bli deportert. Vi får aldri vite hvor i verden vi er, men jeg gjetter meg til at det er i Sverige, i og med at alle snakker svensk. Denne basen viser seg å være et slags asylmottak, eller en rasteplass for personer som ikke lenger har lov til å være i landet. Hele plassen virker sketchy, og man begynner etter hvert å få inntrykk av både «vaktene» og de «innsatte» at ting ikke er helt riktig på mottaket.

Jeg begynner med det positive, for å være snill. Filmen ser pen ut. Det er mange vakre, forsiktig komponerte utsnitt, koblet med generelt sett pene farger og god kameraføring. Filmen ser bra ut.

Sånn, da kan vi begynne å snakke om det skikkelige. Jeg vet enda ikke hva denne filmen prøvde å oppnå. Tittelen er Det vita folket, og når vi nesten med en gang blir introdusert til hvite mennesker, som skal bli deportert, og blir plassert på et eget mottak, trekker man raskt en konklusjon om at dette er en kommentar på flyktningdebatten vi spesielt har i Skandinavia. Om dette er ideen deres, så gjorde de en ekstremt dårlig jobb. For så raskt de kan, dytter de all den interessante tematikken til side, for kun å fokusere på et underutviklet melodramatisk trekantdrama.

Vi blir fortalt at disse menneskene skal bli deportert, og at det er derfor de blir plassert i disse statshåndterte mottakene. Men vi får aldri vite noe om hvorfor noen blir deportert, og det føles nesten mer som om verden har vært ute for atomkrig eller noe lignende, men vi vet egentlig ikke. For ingenting blir forklart til oss. Ting bare skjer, uten at vi vet hvorfor det skjer. Nesten som om filmen skulle tilhørt et univers vi allerede skulle kjent godt. Men det gjør vi jo ikke, og det er forstyrrende.

Og dette er synd. For førsteinntrykket var VELDIG bra, og alt lå til for at Det Vita Folket kunne blitt et godt, smart stykke samfunnskritikk, om et emne som er ekstremt relevant for oss. Men ingenting av dette kommer til lyset, og det vi får er bare en tam, uoriginal kjærlighetshistorie, som vi alle har sett i en form eller annen før.

https://www.youtube.com/watch?v=ujnQ7ct_hoQ


Det vita folket - Regissert av Lisa Aschan; skrevet av Lisa Aschan, Johannes Anyuru og Aleksander Motturi; med Pernilla August, Vera Vitali, Aliette Opheim, Ville Virtanen
Spilletid: 1 t. 19 min. Land: Sverige. Aldersgrense: Ikke annnonsert

 

Relaterte innlegg