Meny Lukk

“Dag” sesong 4 – Dommens dag

Etter å ha fått det store privilegiet og se hele sesongen på kino så skal jeg prøve meg på kunsten å anmelde en hel sesong, hvor første episode ikke engang har rukket å rulle over TV-skjermene, uten en eneste spoiler!

Serien som begynte som et trassforsøk fylt med skam og hat  fra Øystein Karlsen og Kristopher Schau, etter å  ha fått avslag på deres idé til en forholdsforaktende samlivsterapeut, har nå nådd sin endestasjon. Kulminasjonen av alt som har skjedd i de tre forløpende sesongene skal endelig få utløp, og seriens store, stygge ulv – tvilen – sitter sterkere enn før. Opp- og nedturene har satt sitt preg på hovedpersonene, og det er på tide å ta et standpunkt til det vi kaller livet!

Allerede etter første episode skjønner man at Schau og Karlsen har hoppet dypere og mer selvsikkert inn i den nye sesongen. Hvor de tidligere sesongene har slitt litt med bl.a. bruk av toneskifter og virkemidler, og tidvis uheldige karikeringer (Malin og Benedikt kommer til tankene), så sitter denne sesongen mer eller mindre som støpt. Det er fortsatt like mye en berg-og-dalbane av det seriøse, absurde, kyniske og melankolske som tidligere, men alt flyter så mye bedre.

Skrivingen er rett og slett engasjerende. Med et så kompromissløst fokus på hovedpersonene og hvem de er, så tenker man ikke på fortellerkonvensjoner (eller dens omveltninger) og hvor kjedelig seriens formspråk faktisk er. Man er med på eventyret, og hvert nye steg i handlingen føles bare riktig for personene vi følger. Dette definerer hele sesong 4 – Det oppleves ikke som ”bigger and better”, men som det naturlige.

Kort og godt om avslutningen: Den passer. Til tross for et element som jeg finner svært problematisk, så ligger Schau og Karlsens forpliktelse hos karakterene, og ikke hos tilskueren. Dette er en historie som ikke kunne endt på noe annet vis for Dag.

Har du fulgt serien opp til nå, så ser jeg ingen grunn til hvorfor man ikke bør få med seg denne sesongen. Den har en sint grevling (jeg løy visst om spoilers), noe jeg håper er motivasjon nok til å benke seg ned foran TV-en hver torsdag framover.

12016599_10153697421183783_1329674694_n

Relaterte innlegg