Meny Lukk

En film som ape-llerer

Jeg heter Oscar – Regi: Alastair Fothergill, Mark Linfield – Great Ape Production – 1 t. 18 min.

qGik7TFDcYvgT6O8uBZwsoVTO3z

Disneynatures siste dokumentar Jeg heter Oscar er historien om den lille sjimpanseungen Oscar og hans liv ute i jungelen, langt borte fra menneskesivilisasjonen. Dette er ikke bare et idyllisk sted, men også et farlig sted og en kamp for å overleve. Alt fra rovdyr til mangelen på mat og en annen sjimpansestamme ledet av en gammel ape ved navn Scar (tilfeldig?) er konstante trusler som Oscar og stammen hans må leve med.

Man må jo aller først ha i tankene at dette er en film som er egnet for hele familien, så en må beregne seg på søte apeunger som sloss og alt det der. Filmen følger også en ganske standard fortellerstil, men vi får et ganske godt innblikk i sjimpansenes daglige liv og detaljer om deres spisevaner og ikke minst deres bruk av redskaper. Som fortellerstemmen forteller oss ”Ikke la verktøyet ligge igjen mens du leter etter nøtter. En typisk nybegynnerfeil.” Vi ser en utmerket hovedperson i Oscar, som er sympatisk og hele pakka. I tillegg er jo Tim Allens fortellerstemme ganske underholdende, med gode forenklinger og mange gode humoristiske vinklinger.

Alt i alt er Jeg heter Oscar et bra og lærerikt dokudrama, som skildrer de aller fleste aspektene i sjimpansenes hverdag. Selv om den for vokse mangler den gudsforlatte, brutale natur, ser vi en kanskje mer idyllisk tilværelse som er litt for eventyraktig for oss voksne. Igjen så er dette en film som er beregnet for alle aldersgrupper, og unger kommer uansett til å kose seg og ikke minst lære mye, noe som er hovedpoenget med denne filmen.     

Relaterte innlegg