Meny Lukk

«Etter Stormen» – Familie, på godt og vondt

Etter Stormen er den nyeste filmen fra den japanske regissøren Hirokazu Kore-eda, som blant annet var aktuell med Søstre i fjor. I Etter Stormen, som i de fleste av filmene hans, er det familie som er i fokus. En eldre manns død skaper ringvirkninger i hele familien hans. Sønnen hans, Ryoto, er en forfatter, og vant en større litterær pris for 15 år siden. I etterkant har han slitt med å følge opp suksessen og jobber nå som en privatdetektiv for å gi inspirasjon til hans nye verk. Han prøver å distansere seg fra faren, og vil ikke bli sammenlignet med han, men vi ser allikevel store likheter. Med mangel på penger, skaper det også problemer med forholdet til ekskona og deres felles sønn. Han er en god blanding av veldig stolt, desperat, og også littegrann patetisk.

Kore-eda skaper et familiebilde som er ganske så komplekst, og det føles veldig ekte. Vi får se et barn tvunget i mellom to foreldre, to mødre som bare vil det beste for sine barn, og en far som prøver å gjenskape forholdet sitt med både barn og ekskone, men som ikke helt vet hvordan han skal gå frem. Noe særlig mer plot blir vi ikke servert. Joda, det kommer en tyfon, men det er ikke det filmen handler om. I stedet kretser vi rundt disse menneskene, og følger med på livene deres. Vi blir nysgjerrige på historiene, vi begynner å føle, og ikke minst, vi ler med dem.

Livsleksjonene kommer i fleng i løpet av filmens to timer. Det er ikke lett å vokse opp til å bli mannen du ville bli. Men det betyr ikke at det er for sent å prøve! Filmen er liten i form av plot, men samtalene den tar opp, gjør den stor. Kore-eda tør å la karakterene snakke for seg, og holder fokuset på dem. Og det kan man takke han for. For med størrelsen på de fleste filmer på kino om dagen, er det befriende å se en såpass jordnær film. Måtte han fortsette å lage film i mange år fremover.

Etter Stormen (Umi yori mo mada fukaku) - Skrevet og regissert av Hirokazu Kore-eda, med; Hiroshi Abe, Yoko Maki og Kirin Kiki. Lengde: 1 t 57 min. Nasjonalitet: Japan. Premiere: 18.11.16.

Relaterte innlegg