Meny Lukk

«Eventyr i Arktis» – En frisk pust

Året er 1882, filmen er fransk og vi befinner oss i Russland, eller rettere sagt St. Petersburg. Vi følger filmens heltinne Sasha, en ung aristokrat, i hennes jakt på hennes bestefars skip som forsvant på en ekspedisjon med destinasjon nordpolen. Hun kan selvfølgelig ikke klare dette alene, og får hjelp av en gjeng med noen skitne og noen gode sjømenn når hun tar følge med dem på skipet Norge.

Eventyr i Arktis er ikke bare hvilken som helst eventyrfilm, den er nemlig også animert. Jeg er ikke noe ekspert på fransk animasjonsfilm, men jeg kan trygt si at det ikke er helt det samme som en Disney eller Dreamworks animert film. De prøvde seg i 2015 med The Little Prince (dog ikke samme studio), de nådde ikke helt opp på 3D animasjonen, men presterte på den mer klassiske stilen, og det er her på samme måten Eventyret i Arktis gjør seg unik.

Arktis ser og føles ut som en klassisk eventyrbok for barn, med simple og enkle karakterer og omgivelser. Den er enkel både estetisk og narrativt. Filmen forteller en historie vi alle har hørt før, men måten filmskaperne med bildene forteller historien, føles som å bli lest høyt til når man var liten. Dette er selvfølgelig en god ting.

Det norske stemmene som selvfølgelig ikke er originalstemmene til filmen er nokså overraskende passende. Det hele føles som en norsk film, selv om den handler om en russisk ung pike. Vi får også møte en gjeng sjømenn hvorav flere av dem er norske, med norske navn og som jobber på en norsk skute. Handlingen foregår til havs og omringet av is og av bjørner med samme savnet.

For å på den enkleste og beste måten forklare hva denne filmen er sier jeg bare: det er en film foreldre vil sette pris på og puste lettet ut over. Den er et avbrekk fra de intense, over-energiske og høylytte moderne filmene som de er vant til å ta med barna på i dag. Om det er sikkert at barn vil være interessert i å se denne og holde seg i ro hele tiden er vanskelig å si, men på den andre siden er denne filmen for barn som er kommet rett over den urolige alderen, men jeg kan si at om jeg hadde noen, ville tatt med mine egne barn for å se Eventyr i Arktis.

Eventyr i Arktis - Regissert av Rémi Chayé, skrevet av Claire Paoletti, Fabrice de Costil og Patricia Valeix, med; Christa Theret, Féodor Atkine, Antony Hickling, Audrey Sablé, Thomas Sagols, Rémi Caillebot, Loic Houdre, Chloe Dunn. Spilletid: 1t 21min. Nasjonalitet: Fransk. Premiere: 17.02.2017.

Relaterte innlegg