Meny Lukk

Skuffende

Eventyret om Askepott – Regi: Kenneth Branagh –USA – 1 t. 53 min.

cinderella-ball-gown-still-2015

Vi kjenner alle til eventyret om Askepott. Hun er den godhjertede piken som tvinges til å være tjenestepike hos sin stemor og to stesøstre etter farens død. Men med sitt hjerte laget av gull får hun på magisk vis en eventyrlig kveld på slottet hvor hun møter sin drømmeprins og «uheldigvis» mister sin glassko, noe som resulterer i at hun og prinsen forenes i en lykkelig slutt.

Kjønnsrollene er de samme som for 60 år siden. Askepott er den uskyldige, naive og snille piken som understrekes av hennes livsmotto «alltid vær tapper og snill». Hun er en jomfru i nød som må reddes av en kjekk, blåøyd prins med et majestetisk og heroisk lydspor. Dette gjør karakterene todimensjonale og av den grunn har skuespillerne lite spillerom. Cate Blanchett i rollen som stemoren er filmens hovedpunkt med hennes overdådige gestikulering og blikk som kan drepe. Lily James og Richard Madden gjør greie roller som Askepott og (den navnløse) prinsen.

Karakteristiske dyr var etterlengtet. Musene er redusert til stumme venner av Askepott, og konflikten mellom huskatten Lucifer og musene er klippet bort. I Askepott (1950) er musene sjarmørene og det humoristiske innslaget. I Eventyret om Askepott er det mye barnslig humor som føles litt desperat for voksne, men som sannsynligvis er morsomt for de minste.

Overdådige og overveldende scenografi og kostymer trekker opp filmen. Men gjerne burde Askepotts syltynne midje vært en smule bredere for å gi et sunne kroppsideal til barn og unge. Samtidig burde utringningen på ballkjolen vært enda dypere for å være desto mer ironisk med tanke på hennes uskyldige utstråling gjennom filmen.

Siden Disney bestemte seg for å lage en live action-film av klassikeren Askepott (1950) kunne de gjort det bedre enn dette. Eventyret i Askepott klarer ikke å engasjere fordi historien (selvfølgelig) blir forutsigbar, siden Disney ikke har gjort store endringer i den. Men uvitende barn, som gjerne ikke har disse referansene, vil sannsynligvis like filmen. Derimot er seere som har et nostalgisk forhold til Askepott ikke anbefalt å se denne filmen.

Snipp, snapp, snute, så har Disney ødelagt eventyret.

(Denne anmeldelsen er basert på den norsk-dubbete versjonen. Filmen vises også med original tale).

 

Relaterte innlegg