Meny Lukk

For mye av det gode

Familiekaos – Regi: Philippe de Chauveron – Les film du 24 – 1 t. 37 min.

familiekaos

Dagens Frankrike. Tre av fire jenter gifter seg bort med hver sin mann til svigerforeldrenes fortvilelse. Hvorfor? Fordi hver av svigersønnene har totalt ulike bakgrunner i form av kultur, religion og hudfarge, og det ender alltid opp med heftige familiesammenkomster. Det blir rett og slett for heftig kost rundt middagsbordet. Bokstavelig talt må svigermor lage tre ulike kalkuner for at alle skal kunne spise. Det tror hun i det minste.

Likevel har storfamilien etter mye om og men klart å opprettholde en viss balanse. Men hva skjer når den fjerde av døtrene finner en mann med helt ny bakgrunn? De fleste lever i troen om at dette kommer til å ødelegge alt. De tre svigersønnene kan ikke la noen ødelegge freden de har brukt så lang tid på å bygge opp. De lager en plan, og går inn med full kraft for å ødelegge for det lykkelige paret.

Det er fint at de bruker ironi og sarkasme til å bryte ned fordommer. Humor og ironi er ekstremt viktig for å komme oss igjennom hverdagen og vise at ” det er ikke så farlig, vi er da bare folk alle sammen”. Det må kunne gå an å spøke med hverandre – uten å ta alt dønn seriøst og personlig.

Moralen er god. Men det blir for mye av det gode – så mye at det ikke blir gøy lengre. Som en komedie i seg selv fungerer den ikke spesielt for min del. Jeg skjønner spøken den første gangen de tuller med den, men når de gjentar den i det uendelige blir det ikke gøy lengre. Men for all del, det kan hende den fungerer bedre i Frankrike. Det får nå være så, men jeg tviler. I så fall skjønner jeg ikke hvorfor, for Frankrike har og kan levere bedre enn dette.

Relaterte innlegg