Meny Lukk

Fargerik familiefilm

Karsten og Petra blir bestevenner  – Regi: Arne Lindtner Næss – Cinenord Spillefilm

Karsten-og-Petra-bilde-4-1150x646

For meg, som vokste opp med bøkene om Karsten og Petra, var Karsten og Petra blir bestevenner rett og slett en nostalgisk tidsreise. Filmen baserer seg på bokserien av Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt, og tar for seg historier fra flere av bøkene. Blant annet får vi være med Karsten og Petra til brannstasjonen, og til et omplasseringssenter for dyr. Et resultat av dette er at filmen kjennes litt oppstykket, men en episodisk modell som dette passer nok veldig fint for små barn. Det er uansett en gjennomgående rød tråd i historien, og de ulike segmentene gjør det enkelt å følge med.

Hovedrolleinnehaverne Nora Amundsen og Elias Søvold Simonsen spiller realistisk og godt, selv om de er svært unge. Mye av interaksjonen i filmen er mellom de to, men begge må også spille mot kosedyr, eller animasjon som er lagt på i ettertid. Regissør Arne Lindtner Næss har gjort en svært god jobb med ungene, men også de gamle er gode. Thorbjørn Harr og Hilde Louise Asbjørnsen er morsomme som Løveungen og Frøken Kanin, og særlig Janne Formoe og Ivar Nørve spiller stort nok til at det fungerer godt i en barnefilm, uten at det mister troverdighet.

Ellers er Karsten og Petras verden et fargerikt og magisk sted. Som nevnt mikser filmen virkeligheten med noen animerte sekvenser, og selv om disse av og til blir i overkant glorete, gjør det ingenting. Hver gang filmen strekker seg utenfor det realistiske og ekte, er det nemlig helt i tråd med et barns fantasi, og fungerer derfor bra. Det blir spennende å se hvordan de velger å videreføre disse elementene i neste film, som allerede er i produksjon. I oppfølgeren følger vi nemlig de to vennene på vinterferie. Det er fortsatt nok av bøker å ta av, og jeg har tro på at dette kan bli en sterk barnefilmserie.

Karsten og Petra blir bestevenner er et magisk eventyr for de minste og unge nostalgikere.

Relaterte innlegg