Meny Lukk

Fascinerende fartsfantom

Moon Rider  – Regi: Daniel Dencik – Dencik Film

Unknown-2

Moon Rider er Daniel Denciks første langfilmsdokumentar. Den tar for seg hverdagen og livet til unge Rasmus Quaade, og er på sett og vis en slags oppvekstsfortelling. Quaade har et mål om å bli profesjonell syklist, og er allerede godt på vei mot dette når vi møter ham for første gang. Rasmus er i slutten av tenårene, og stort sett er det ham vi følger og hører fra under hele filmen. Vi får så vidt noen innspill fra foreldrene og treneren, men først og fremst er det for å kaste et litt bedre lys over Rasmus selv. Heldigvis er Rasmus interessant nok til at en kort dokumentar (82 min) ikke på langt nær føles for lang eller kjedelig.

Dramaturgien er nesten spillefilmaktig, der vi følger Rasmus på vei mot sitt mål om å bli U23-verdensmester. Det er selvfølgelig et grep Dencik bevisst har gjort, og han virker å ha tjent mye på at han tidligere har vært klipper på flere filmer og kortfilmer. I tillegg er kinematografien veldig interessant. Ikke bare er flere scener filmet fra inne i følgebiler eller fra sykkelen selv, noe som gir et unikt perspektiv på syklingen, men filmen er også spilt inn på Super 8-film. Det gir et helt spesielt visuelt uttrykk, kornete og nesten uklart, som er veldig uvanlig i nåtidens film. I tillegg er filmen soundtrack helt enestående.

Enda så godt alt det tekniske er, er allikevel Rasmus Quaade selv høydepunktet. Innstillingen hans til sykling, trening, konkurranse og hva det vil si å være profesjonell er det som hele tiden interesserer. Han har en holdning som umiddelbart gir inntrykk av en litt overlegen type, men som ved nærmere ettertanke viser en reflektert og smart fyr som vet hva han vil. Gjennom hele filmen får vi høre stemmen hans fortelle om hva han tenker og føler, og det er umulig å ikke heie litt ekstra på denne merkelige, danske unge mannen.

Moon Rider viser fram Dencik som en flink dokumentarskaper, men det er likevel Rasmus Quaade som er den største stjernen.

Filmen kan sees på Kosmorama på følgende tidspunkter:

Søndag 21. april, klokken 10.30

Relaterte innlegg