Meny Lukk

Filmen som tar pusten fra deg

Gravity – Regi: Alfonso Cuarón – Warner Bros. Pictures / Esperanto Filmoj / Heyday Films – 1 t. 31 min.

GRAVITY

Det første utsnittet vi ser er et fantastisk overblikk over Jorda og man ser verdensrommet i all sin prakt. Filmen handler om Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock), en ingeniør som er på sitt første romfartsoppdrag med veteranen Matt Kowalsky (George Clooney). Kowalsky er på sin siste reise i rommet før han pensjonerer seg. Etter noe som kan virke som et vanlig oppdrag, skjer det utenkelige; fartøyet blir ødelagt og dette blir starten på Stone og Kowalskys grufulle eventyr i det sorte tomrommet.

Filmen er en fantastisk opplevelse, med flotte spesialeffekter, spennende scenografi og gode skuespillerpresentasjoner. En blir dratt inn i handlingen og man føler til tider at en selv er i verdensrommet. Stillheten brukes som virkemiddel ved at man kan nyte de spektakulære bildene og filmen får en litt mer realistisk tone. Musikken og lydeffektene som brukes er veldig subtile og utnyttes på den beste måten, noe som fanger publikums oppmerksomhet.

Det at filmen kun er 91 minutter lang er også en forfriskende ting. Filmen blir ikke dratt ut til mange timer, og dette virker til filmens favør. Som alltid er det fantastisk å se George Clooney i en slik karismatisk rolle som Matt Kowalsky, og Sandra Bullock som den sterke kvinnelige karakteren Ryan Stone. George Clooney klarer også å få en liten latter ut av publikum, selv om det ofte er i desperate situasjoner. Det virker passende og gir litt avkobling for publikum.

Dette er en film som alle fans av science-fiction og filmfans generelt må se. Selv om det er laget mange sci-fi-inspirerte filmer tidligere, er dette første gang man føler opplevelsen av å være i verdensrommet. Det ligger en klaustrofobisk følelse over hele handlingen og man ser karakterene utvikle seg. Filmen kan minne om Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey, men Gravity går dypere inn i temaet om romfart og grensene mennesket kan nå. Med god en narrativ form vil en aldri kjede seg, og dette er en film som vil bokstavelig talt ta pusten fra deg.

Relaterte innlegg