Meny Lukk

“Frances Ha” – Mer enn en karakter

Frances Ha er Noah Baumbach og Greta Gerwigs andre samarbeid, men det er første gang de skrev en film sammen, noe de fortsatte med i Mistress America fra tidligere i år. Gerwig spiller selv hovedkarakteren, som ikke overraskende heter Frances Ha(lladay), ei 27 år gammel profesjonell danser som ikke er noe særlig god til å danse. Frances Ha fanger perfekt essensen av det å starte opp livet sitt etter college uten og egentlig vite hva man vil, og er noe alle som er, eller har vært, i samme situasjon kan kjenne seg igjen i.

Etter at bestevennen, og samboeren, Sophie, bestemmer seg for å flytte ut er Frances plutselig uten leilighet og uten samboer. Livet videre blir en kamp for å vise at hun klarer seg selv og at hun er i stand til å vokse opp, selv om hun viser gang på gang at livet ikke alltid går som man vil. Reisen Frances tar oss med på viser oss mange forskjellige bosteder og mange forskjellige mennesker, og det er her magien i filmen ligger. I nydelig svart-hvitt følger vi et liv, et liv man begynner å bry oss om og man vil at hun skal gjøre det bra, og det er også derfor denne filmen funker. Alle dumme valg betyr noe for oss som seere, for filmen klarer å formidle akkurat de tankene Frances har i hodet sitt når hun tar dem. Vi forstår hvorfor Frances gjør som hun gjør, for det er menneskelig å gjøre feil, vi gjør alle feil og Frances virker mer som et menneske enn en karakter.

Uansett om du er en 27 år gammel kvinnelig danser eller en 40 år gammel mann som driver med det helt motsatte av dans, så kan du kjenne deg igjen. Enten det er situasjonene som dukker opp i en av Frances’ mange leiligheter, bekjentskapene som dukker opp underveis, bestevennen som plutselig forsvinner litt ut av livet ditt uten at du vil det, eller alle de dårlige valgene som blir gjort. Dette er en film om å vokse opp, enten man vil det eller ikke, og det blir gjort på en veldig god og humoristisk måte som gjør at i hvert fall jeg satt med et smil i store deler av filmen.


Frances HaRegissert av Noah Baumbach; skrevet av Noah Baumbach og Greta Gerwig; med Greta Gerwig, Mickey Sumner, Adam Driver.
Spilletid: 1 t. 26 m. Land: USA. År: 2012

 

Relaterte innlegg