Meny Lukk

«Gåsehud» – Ikke helt Grøsserne-materiale

Som så mange andre på min alder hadde jeg et forhold til R.L. Stines Grøsserne-bøker når jeg vokste opp, jeg tror ikke jeg var langt unna å lese alle de som ble oversatt til norsk. Jeg hadde også et ganske sterkt forhold til den gamle TV-serien som gikk på TV2 rett etter skoletid. Det var derfor med en ikke ubetydelig grad av spenning og nostalgi jeg mottok nyheten om at det skulle komme en ny film.

Zach (Dylan Minnette) og hans mor (Amy Ryan) flytter fra New York til en liten småby i USA. Den nye naboen deres, R.L. Stine (Jack Black), setter ikke så alt for stor pris på fremmedfolk, men Zach blir likevel betatt av hans datter, Hannah (Odeya Rush). Det viser seg at alle monster R.L. Stine noen gang har skrevet kom til live, og når disse blir sluppet fri vil det bety byens ødeleggelse.

Som man kan se fra den lille plottbeskrivelsen så er ikke denne filmen akkurat helt Grøsserne-materiale. De som forventet at den skulle være på samme linje med den gamle TV-serien vil nok gå fra kinoen skuffet, men nå var aldri poenget med denne filmen å tilfredsstille den gamle fansen. Her er det mye å hente for et yngre publikum som nettopp har blitt kjent med, eller som blir kjent med, Stines bøker.

Rent formmessig så er det derimot et par ting som plager meg i filmen, blant annet de alt for oppbrukte klisjéene vi får se. Plottet sparkes i gang med overreaksjoner og karakterenes manglende vilje til å forklare seg, gruppens obligatoriske nerd er, i mangel på et bedre ord, nerdete, mens filmens helt er ganske så feilfri. Det er dessverre også svært lite rom for karakterutvikling, alle karakterene er stort sett de samme i starten av filmen som de er på slutten.

Dette til tross så skal jeg ikke stikke under en stol at jeg faktisk ble underholdt av filmen. Den tilbyr litt over halvannen time med grei underholdning når man kommer seg gjennom de vanlige kleine øyeblikkene en ungdomsfilm må ha nå til dags. Gåsehud er en film som kanskje best egner seg til å introdusere en ny generasjon lesere til Stines bøker.

Forfatter anbefaler å se filmen i 2D, da 3D-effektene ikke nødvendigvis gjorde filmen bedre.


Goosebumps – Regissert av Rob Letterman; skrevet av Daren Lemke basert på bøkene til R.L. Stine; med Jack Black, Dylan Minnette, Odeya Rush, Ryan Lee, Amy Ryan, Jillian Bell 
Spilletid: 1 t. 43 m. Land: USA/Australia. Premierer: 27. november 2015 
Aldersgrense: 9 år

Relaterte innlegg