Meny Lukk

God, gammaldags heltedyrkelse

American Sniper – Regi: Clint Eastwood – USA – 2 t. 12 min.

americansniper_a

Chris Kyle (Bradley Cooper) og hans bror Jeff (Keir O’Donnell) lever drømmen som cowboyer i Texas inntil frykten om terror blir en reel trussel for det amerikanske liv. Chris melder seg til tjeneste i militæret og hans merkverdige talent for å treffe mål på lang avstand gir han jobben som skarpskytter for U.S. Navy SEAL. Etter fire turer til krigsherjede Irak finner han at en ny kamp venter på han i hans eget hjem, og han skjønner krigen ikke er ferdig med han, selv om han er ferdig med krigen.

American Sniper er en film som har fått mye oppmerksomhet og mange øyner hviler på den spesielt etter sine Oscar-nominasjoner, men med slik oppmerksomhet, og det at den er nominert, setter automatisk opp kravene av det man forventer av den, så spørsmålet blir da om den kan leve opp til sin nominasjon. At det er en god film kan man trygt si allerede er etablert av Akademiet.

Mye av tematikken filmen spiller på er grusomhetene som forekommer i krig og presset som venter på soldatene om de kommer hjem. Vanligvis med slik tematikk ønsker regissøren å nå sitt publikum på et emosjonelt nivå, og fremprovosere tanker, men i American Sniper er dette ikke tilfelle.

Ikke misforstå. Det er mye følelser og tankevekkende hendelser som forekommer i filmens handling, men hver gang vanskelige avgjørelser blir tatt, som får fatale følger for menneskeliv, trår Clint Eastwood inn og gjør det klart at de amerikanske styrkene bare gjør jobben sin og fortjener din hyllest snarere enn ditt hat, men mest av alt din respekt og aksept for arbeidet de utfører. Dette gjør Eastwood gjennom dialoger og sekvenser som ikke legger mye skjul på sitt budskap.

Når det kommer til det tekniske gjør filmen lite feil. Redigeringen holder mål. Lyd og musikk sitter som støpt, og skuespillerprestasjonene er godt nok for denne type film, og for å tilfredsstille kravene til å være en god film er det absolutt bra nok, men for flere Oscar-nominasjoner, vekker det tvil.

Kjønnsrollene i filmen er presentert på en smertelig opplagt gammeldags måte av Clint Eastwood, og det ligner en heltedyrkelse som ligner Rambo, men sådan på et mer subtilt nivå. Det er lite nytt å se, men for en som liker krigsfilmer, vil man ikke bli skuffet av å se American Sniper.

Relaterte innlegg