Meny Lukk

«Gråtass gir gass» – Skikkelig dass

I denne filmen er Gråtass gammel, men ikke lengre grå. En dag han er med i skogen for å hjelpe til, får han et stort tre over seg og blir så å si totalvraket. Det virker som Gråtass har kjørt sin siste tur. Men Gustav slår til. Han tar ut den magiske tennpluggen fra traktoren, og plugger den inn i en annen bil. Gråtass våkner til, men til hans forbauselse – ikke som en traktor, men en rød sportsbil.

Til tross for at Gråtass er blitt en sportsbil, stopper det han ikke fra å gjøre det han har brukt å gjøre. Han legger fort merke til at det ikke er som det en gang var, og får etterhvert smaken på sportsbil-livet. Det å få oppmerksomhet fordi han er kjapp og fin, er litt av en oppgradering fra å være en gammel og grå traktor. Som en følge av at hans utseende har endret seg, følger fort personligheten også med.

Vi møter en rar blanding av mennesker, noen jeg, som ikke har sett noe av Gråtass fra før av, har vanskeligheter å holde følge med på. Det å forstå hvem de er og hvilke relasjoner de har til hverandre, skjønner jeg ikke gjennom hele filmen. Hele konseptet er egentlig lite troverdig. Det virker som det er tatt for mye inspirasjon fra sarkastiske og dumme Disney Channel serier, med overdrevne bevegelser og overspill. Den eneste karakteren jeg fant troverdig, var traktoren. Bilene og interiøret sa retro, personlighet og oppførsel virket nåtid, mens klærne på de sa ingenting. Desto mer jeg så, desto mer irritert ble jeg. Ingenting stemte overens.

Nå skal jeg ikke bare snakke stygt om den, sant skal sies, jeg lo noen ganger. Men mest fordi det blir så dumt at det blir komisk. Men moralen i filmen likte jeg! Etter hvert som Gråtass ble mer som en sportsbil, og valgte oppmerksomhet og glamour framfor familie og venner – innser han at utseende er ikke det som er viktig. Han lengter tilbake til gården, med gjørme og ekte kjærlighet.

Det hele ender med en fin produktplassering av Freia melkesjokolade, og det føles som om filmen blir rundet av med en god og gammeldags norsk reklame.

Filmen er generelt dårlig gjennomført og lite troverdig. Med mindre du er 10 år eller Gråtass største fan, er ikke dette en film jeg vil anbefale. Håper dette er siste gang Gråtass gir gass på en stund.

Gråtass gir gass - Regissert av Peder Næss skrevet av Terje Solli og Alexander Eik.
Spilletid: 1 t. 24 min. Land: Norge. Premiere: 09.09.16. Aldersgrense: tillat for alle.

Relaterte innlegg