Meny Lukk

H for Happy – S for Sett Den Før


H for Happy er en original australsk familiefilm som introduserer barn og unge for vanskelige temaer med sine mange vendinger. Det er offisielt en familiefilm, men den er vel egentlig egnet mest for barn og unge, for det er ikke noen elementer som appellerer spesielt godt til voksne. Vi følger den tolv-år-gamle jenta Candice gjennom hennes hverdag på skolen og med familie. De har delvis brukt Candice som overliggende fortellerstemme for å forklare tanker hun har om ting omkring seg, mest brukt som en slags krykke fordi det er en barnefilm og barn kanskje ikke skjønner noen implisitte ting av seg selv. Selv om filmen kryr av endimensjonale karakterer som «rike onkel Brian» (som blir kalt det gjennom hele filmen), så har noen av karakterene noe dybde man finner ut gjennom handlinger, og andre gjennom å bli forklart. Også; artig at ‘endimensjonal’ brukes på dette viset, for vendepunktet i filmen er når en «smartass» gutt begynner i klassen til Candice, som etter en hjernerystelse fra å falle ned fra et tre, er overbevist om at han er fra en annen dimensjon.

Mye av handlingen er hans «selvmordforsøk» for å bli sendt tilbake til sin egen dimensjon, for eksempel hoppe ned fra et 20 meter høyt tre, noe som kan virke litt oppsiktsvekkende med selvmord som tema i en slik film. Andre underliggende tema er moren til Candice som har en dyp depresjon pga. den avdøde lillesøsteren til Candice som et tilfelle av krybbedød. det er jo et veldig alvorlig tema å ta opp, men bra at noen tør å prøve å forklare det til barna for det kan være et tema som er vanskelig for både barn og voksne. Men hærregud måten de simplifiserer “mamma har depresjon så hun bruker lykkepillene for å bli glad” på er jo helt på trynet. Det er jo en coming-of-age film i det at den takler tema som pubertet, kjærlighet/forelskelse også.

En litt ufokusert film som prøver å bite av flere tema enn den kan tygge. Den lider av en litt unødvendig voiceover fortellerstemme, og mange av karakterene består kun av ett eneste trekk som definerer de. Alt i alt en ganske underholdende film.

H for Happy(H Is for Happiness) - Regi av John Sheedy. Spilletid 1 t. 43 min. Land: Australia. Norgespremiere: 26.2.21 Skuespillere:  Miriam Margolyes, Daisy Axon, Alessandra Tognini, Emma Booth. Aldersgrense: 9år

Relaterte innlegg