Meny Lukk

«Hardcore» – Årets kuleste actionfilm?

Vi våkner sammen med Henry og ser han liggende i et basseng full av skader. Han blir tatt opp av vannet, for så å få påsydd både arm og ben. De mekaniske bitene blir dekket av ny hud og vi blir fort fortalt at hele han er satt sammen på nytt via ny teknologi. I det han skal få stemmen sin, blir de derimot avbrutt av Akan, en mann som er ute etter sin egen hær bestående av bioteknologiske soldater. Henry må da redde kona si fra Akan samtidig som han skal prøve å stoppe han.

Der filmen skiller seg ut fra resten er at den er filmet fra Henrys ståsted igjennom hele filmen. Alt han ser, ser vi, og intet annet. Når han i tillegg aldri får stemmen sin og kun kan kommunisere via å nikke eller riste på hodet sitt, så gir han oss en enkel vei inn i hodet hans. Men det betyr også at man ikke har en karakter å forholde seg til. Det er der Sharlto Copleys Jimmy kommer inn i bildet. Han spiller en rekke karakterer som alle gir noe spesielt til filmen, men det er ikke i karakterene eller storyen denne filmen skinner. Hardcore er en film fylt med kule actionscener og mange morsomme øyeblikk. Humoren er som actionscenene veldig mørke og passer perfekt inn i filmen, og det er der filmen skinner. For ikke bare er det flotte actionsekvenser, men i dem får vi flere morsomme øyeblikk, og i actionpausene, får vi humor der også, når storyen ikke klarer å holde filmen alene. Musikken i filmen blir også utnyttet bra her, med mye bra klipping og fine kontraster til hva vi får se på skjermen, så selv her finner man måter å bringe humoren inn i dette, til tider, blodbadet. Selv om forsøket på å lage en scene ut av Queens «Don’t stop me now» blir litt antiklimatisk når man allerede har fått den perfekte bruken av den i Shaun of the Dead.

Actionscenene minner en del om spillet Mirror’s Edge og gimmicken om at alt ble filmet fra Henrys point-of-view ventet jeg på å bli lei, men det skjedde aldri. I stedet ga det veldig mye til filmen og det ble utnyttet veldig bra i gjennom hele filmen. Topp underholdning fra åpningssekvensen, som satte tonen perfekt fra starten av, til filmens siste scene. Dette er en film man helst bør se på kino og om denne slår til nå, så forventer jeg å se flere, ikke nødvendigvis hele filmer, men i hvert fall scener, som blir filmet på samme måte som denne filmen. 

Hardcore Henry - Regissert av Ilya Naishuller; skrevet av Ilya Naishuller og Will Stewart; med Sharlto Copley, Haley Bennett, Danila Kozlofsky, Tim Roth m.fl.
Spilletid: 1 t. 36 m. Land: Russland/USA. Premiere: 8. April. Aldersgrense: 15 år

Relaterte innlegg