Meny Lukk

«Hele Storbritannia baker» – En suksessoppskrift med riktig fokus

Hele Storbritannia baker (The Great British Bake Off) er det mest populære ikke-sportslige programmet på britisk TV. Siden premieren på BBC Two i 2010 og senere flytting til moderkanalen BBC One, har seertallet doblet seg flere ganger og det toppet seg under fjorårets sesong da syv av de ti mest sette tv-episodene i løpet av hele året hørte til dette reality / konkurranse–bakeprogrammet. Finalen i 2015 ble sett av over 15 millioner britiske seere. For å sette dette litt i perspektiv: dette er nesten det dobbelte antall seere av den mest sette episoden av Top Gear noensinne.

Så hva er det med serien som fenger? Et ganske åpenbart poeng er konseptet: I starten av hver sesong velges 12 hobbybakere ut etter en lang, møysommelig prosess fra alle kanter av Storbritannia. Disse kjemper i hvert program i tre ulike utfordringer med samme tematikk (f.eks. brødbaking): i den første skal de lage en kjent og kjær (britisk) rett. I den andre blir bakerenes teknikk og erfaring satt på prøve når de skal lage et spesifikt, komplisert bakerverk basert på en ufullstendig «oppskrift». I den siste og avgjørende delen står de friere til å gjøre som de vil innenfor et visst tema (f.eks. lag en pepperkake-kreasjon som forteller om deg selv) der de virkelig må vise sine ferdigheter som bakere. Med begrenset tid til å gjøre alt, blir oppgavene ofte svært krevende. I slutten av hvert program må den som gjør det dårligst i løpet av de to dagene det holder på reise hjem, mens en annen blir kronet «star baker» for episoden.

Dette høres ikke ukjent ut og det finnes uendelig mengder reality-TV med lignende konsepter. Det som skiller Hele Storbritannia baker fra resten er at fokuset er på bakekunsten og ikke minst deltakerene som bakere. Vi lærer oss å kjenne deltakerene via hva de lager – ikke gjennom hysterisk, konstruert drama og latterliggjøring eller en hovedperson (ala Gordon Ramsay) som tar all fokus fra faget fordi han er «gæren». Tidvis er slike programmer nokså fremmed- og/eller kvinnefiendtlige fordi klippingen skaper «monstre» ut av folk som sannsynligvis ikke egentlig oppleves slik i den virkelige verden. I Hele Storbritannia baker får vi se et realistisk utvalg av britiske statsborgere fra det moderne Storbritannia og alle blir fremstått som helt normale mennesker som er dyktige på baking. Til og med de to dommerene fremstås som helt normale mennesker som rett og slett bare er svært gode i faget sitt.

Selvfølgelig mener jeg ikke med dette at Hele Storbritannia baker ikke er konstruert. Det er en hel del tradisjonelle ting som blir gjort med klipp, lyd og narrasjon for å hause opp stemningen og for å få tidspresset deltakerene føler på til å føles for oss også. Samtidig er det tydelig at deltakerene bryr seg om baking som et fag og ønsker å gjøre det best mulig uten skitne triks. Som seer får vi sympati med alle deltakerene, jeg har tatt meg selv i å skrike «NEEEEI!» når noen mister noe på gulvet og jeg sitter aldri og ønsker at noen skal ut av programmet.

Hvorvidt Hele Storbritannia baker er lærerikt er vanskelig å si, men av og til klinker serien til med et lite historisk blikk på hvordan det kom seg til at dette bakeverket ble en greie og man lærer litt om ting som for eksempel tredveårskrigen og mattradisjoner man kanskje ikke kjente til før. Men programmet gir meg en hel del innsikt i bakekunsten og jeg blir rørt og ler til tider. Latteren kommer mest av den tørre britiske humoren til programvertene som gjør en knakende god jobb uten å ta for mye oppmerksomhet.

Selv om serien bruker billige triks for å gjøre ting spennende, så blir det spennende fordi kjærligheten for baking skinner igjennom. Det fører til at man bryr seg om det som skjer og sitter spent og ser på hva deltakerene klarer å trylle frem. Hele Storbritannia baker har rett fokus hele veien gjennom at skaperene er selvsikre nok og trygge nok på at bakekunst i seg selv kan lage god TV, noe som ofte betyr at folk gidder å se det, også utenfra balløya (eller nå bakeøya?).

Hele Storbritannia baker går mandager, tirsdager, fredager og lørdager på TV6 Norge. Sesong 7 av serien har nettopp startet i Storbritannia på BBC One.

Relaterte innlegg