Meny Lukk

«In The Heart of the Sea» – En av de peneste filmene på lenge

Moby Dick er en historie som er fortalt mange ganger, i mange forskjellige former. Denne gangen er det historien som inspirerte Moby Dick som skal fortelles. Det er da altså ikke snakk om en direkte Moby Dick-adaptasjon, men la oss nå si at det er nært nok.

Forfatter av Moby Dick, Herman Melville (Ben Whishaw), undersøker hva det egentlig var som skjedde med hvalskipet Essex som sank på jomfruturen i 1820. Han oppsøker den eneste gjenlevende overlevende, Tom Nickerson (Brendan Gleeson), som tjenestegjorde på skipet i en alder av 14 år. Fra dette punktet veksler filmen mellom to epoker, en hvor Nickerson forteller Melville sin historie, og en hvor selve handlingen finner sted.

Selve historien byr på få overraskelser, naturlig nok, så da er det godt at skuespillet er på topp. Spesielt Chris Hemsworth gjør en god rolle som den erfarne førstestyrmannen Owen Chase. Han spiller godt mot Benjamin Walker, som har rollen som den uerfarne kapteinen George Pollard. I starten av filmen blir det naturlig nok lagt opp til en ganske stor konflikt mellom disse to, grunnet blant annet i det faktum at Chase har jobbet hardt for å få den kapteinposisjonen Pollard fikk grunnet familietilknytninger. Dessverre er dette en konflikt som forsvinner litt sporløst utover i filmen. Dette kan jo selvsagt forsvares med at karakterene får viktigere ting å hanskes med, men det er et par punkter hvor det ville ha vært naturlig å ha en konfrontasjon.

Filmens kinematograf, Anthon Dod Mantle, fortjener all form for skryt. Gjennom hele filmen var det flere øyeblikk hvor bildene nesten tok pusten fra meg. De spiller godt med effektene, og sammen bygger de noe stort. Filmen er rett og slett en av de peneste jeg har sett på veldig lenge. Det er også et veldig stort pluss at 3D-effektene føles naturlige, og de kommer aldri i veien for Mantles bilder.
En noe svak historie til tross så er In the Heart of the Sea en svært overbevisende film. Den nydelige kamerabruken, og de gode effektene sørger for at dette er en film som fortjener å bli sett på kino, det er det ingen tvil om.


In the Heart of the Sea - Regissert av Ron Howard; Skrevet av Charles Leavitt; Med Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Brendan Gleeson, Ben Whishaw, Michelle Fairly, Tom Holland m.fl. 
Spilletid: 2 t. 2 m. Land: USA. Premiere: 25. desember. Aldersgrense 12 år

Relaterte innlegg