Meny Lukk

“Isle of Dogs” – Stop-motion på sitt beste

Animasjonsfilm er ikke noe som er ukjent for Wes Anderson, og etter suksessen med Fantastic Mr. Fox kommer endelig hans nyeste film Isle of Dogs på kino. Wes Anderson har en helt distinkt stil og det er gjennom stop-motion at den får vise seg fra sin beste side. Isle of Dogs byr på mange interessante ideer og konsepter og har et helt unikt preg av å være en Wes Anderson film.

Isle of Dogs tar sted i den fiktive byen Magasaki City i Japan. Hunder har blitt forvist til en søppeløy der de må kjempe for å overleve. Den 12 år gamle gutten Atari, den korrupte borgermesterens adoptivsønn, drar for å lete etter hunden sin Spots og på veien møter han løshunden Cheif og hans gjeng. Samtidig planlegger lederne i byen å utslette hundene for godt, og Tracy Walker (Greta Gerwig), en utvekslingselev fra USA, prøver å finne en måte å stoppe dem på.

Et av de store problemene med Isle of Dogs er introduseringen og etableringen av de mange karakterene og handlingene i filmen. Handlingen er til tider kaotisk og uoversiktlig, og de mange plottene og karakterene gjør at filmen har en sakte start. Filmen sliter fordi den ikke har én hovedkarakter, og som følger av dette blir det vanskeligere å ha et klart fokus i fortellingen. Mange av karakterene i filmen er interessante, men man får ikke nok tid til alle, så de fleste blir endimensjonale og kjedelige.

Wes Anderson greier allikevel å skape interesse for verdenen hans i Isle of Dogs. Selv om handlingsforløpet er kaotisk ser man potensialet i de forskjellige konseptene og ideene som blir fremstilt i filmen. Anderson viser at han nok en gang kan mestre stop-motion, for det er nemlig her filmen skiller seg ut. Animasjonen er ofte surrealistisk, morsom og kreativ og skaper en spesiell stemning og følelse i filmen. Både scenografi, karakterdesign og ikke minst lydsporet skaper et unikt, men fremdeles veldig Anderson-esque preg.

Isle og Dogs er en film som har mange gode ideer, men de mange plottene og karakterene gjør at filmen også mangler fokus. Filmens handlinger har konklusjoner som enten ikke er tilfredsstillende eller som er veldig forutsigbare. Noen av karakterer er lite utviklet, selv om man kan se mye potensiale i dem, og man får følelsen av at historien hadde vært bedre hvis den hadde mindre karakterer og handlinger. Det Isle of Dogs kanskje ikke treffer helt på gjør den mer enn opp for med sin visuelle stil, musikk og sin kreative og spesielle verden. Man blir fanget av Andersons visjon, og det er vanskelig å ikke være helt oppslukt av de mange kreative tankene og ideene filmen kommer med. Stop-motionen er nærmest perfeksjonert i filmen, og er noe av det beste Isle of Dogs har å by på. Alt i alt er Isle of Dogs en film som er underholdende og fin å se på, men som kanskje ikke helt når alle forventningene som er satt til den.

Isle of Dogs - regissert av Wes Anderson; skrevet av Wes Anderson; med Koyu Rankin, Liev Schreiber, Bryan Cranston, Greta Gerwig. Lengde: 1 t. 41 min. Land: USA. Aldersgrense: 9 år. Premiere: 27.04.18

 

Relaterte innlegg