Meny Lukk

‹‹Jeg er Ingrid›› – Mer enn bare en filmstjerne

Jeg er Ingrid er et intimt innblikk i livet til en av Hollywoods største stjerner på 40-tallet. Gjennom dagbøker og hennes nærmeste blir historien til kvinnen bak idolet Bergman fortalt. Ambisiøst, sterk og livsglad møtte hun verden med en glød som skulle vedvar og berike filmene hennes.

Nærmest eksklusivt var filmen komponert av familiens samling av film. Dette er både heldig og beklagelig. Narrasjonen fra Ingrids dagbok komplimenteres av dissene sekvensene og sammen dannes et helhetlig bilde av henne. Men et uunnværlig faktum er at Ingrid Bergman ikke er kjent som regissør, og til tider påvirker dette filmen i en negativ forstand. Underlige kameravinkler og skurrete fokus over tid ble noe strevsomt. Handlingene var repetitive og jobbet i mot dokumentaren. På tross av dette er mitt inntrykk av dette kinematografiske fremdeles godt. Distansen mellom narrasjonen og menneskene dokumentaren omhandler forkortes. En families varme preger filmen, og begeistringen til hennes familie og venner smitter.

I tredje akt blir familien hyppigere intervjuet. Deres deltagelse setter hennes liv i en kontekst. På beklagelig vis kom ikke dette synspunktet i et godt nok lys og deres kjennskap ble ikke utnyttet optimalt. Dette gjør dokumentaren ytterligere ensporet.

Bergmans karriere og de mange skandalene hun var involvert preger folkeminne. Til fordel for en mer medmenneskelig vinkling ble hennes mange prestasjoner på scenen og på film satt noe til side. Det er denne unike innfallsvinkelen som gir filmen dens intime preg. Om hennes mange bragder og nederlag på lerretet nevnes, er det alltid i mente med effekten det hadde på et personlige plan. Selv i hennes største streif kunne hun smile og fange rampelyset. Dette faktumet overgår hennes fremragende karriere. Med dette som fokus lar man seg begeistre over hennes styrke og livsglød.

Konklusjon: Jeg er Ingrid er ikke uten sine feil og mangler. Men i lys av Ingrid Bergmans rørende livshistorie er de en bagatell. Et intimt møte med en enestående filmstjerne som etterlot seg filmens største klassikere.


Jeg er Ingrid – Regissert av Stig Björkman; manus av Stig Björkman,Dominika Daubenbüchel og Stina Gardell. 
Spilletid: 1 t. 54 m. Land: Sverige. Premiere: 28. august 2015. 

Relaterte innlegg