Meny Lukk

22. Indonesia: “The Raid: Redemption”

The Raid: Redemption – Regi: Gareth Evans – Merantau Films / Celluloid Dreams / XYZ Films – 1 t. 41 min.

Etter flere uker med kunstneriske mesterverk og eldre filmer man må sette seg inn i, kommer vi til en enkel og brutal martial arts-film fra Indonesia, nemlig The Raid: Redemption fra 2011. Én bygning. Én narkokonge. Én politistyrke. Sperr dem inne og la moroa begynne! Filmen er regissert av walesiske Gareth Evans, som de siste årene har blitt kjent for å bringe frem indonesisk kampsport til storskjermen. I denne filmen gjør han nettopp det.

Vi starter i Jakarta, Indonesia hvor Løytnant Wayhu organiserer en invasjon av en boligblokk med sin store politistyrke. I bygget oppholder narkobaronen Tama seg, sammen med sin styrke av hensynsløse medhjelpere. Løytnanten har ikke varslet sine overordnede om operasjonen og situasjonen tilspisser seg når politiet blir fanget i syvende etasje.

Med et lite budsjett skaper Evans en berg-og-dalbane med heseblesende action fra start til slutt. Man blir ikke lei av kombinasjonen av batong og kniv, original bruk av et knust lysrør eller et eksploderende kjøleskap. Oppe i alt dette mister man heldigvis ikke taket. Det er mye shaky-cam og slåssing, men filmen er svært konsistent om hvor handlingen befinner seg og vi forstår til enhver tid hva som skjer og hvor det skjer. Det er en god bruk av de ulike leilighetene i bygget og flere kreative måter actionen spiller inn.

Filmen har dessverre ikke noen emosjonell ballast. Jeg skulle gjerne fått noe mer ut av hovedkarakteren, som sniker inn litt bakhistorie til filmen. Karakterene blir for svake. De blir ikke utforsket, men det er vel kanskje poenget? Her er det ikke rom for slikt. Kun et skyhøyt testosteronnivå som er godt hjulpet av fantastisk kampkoreografi. Her får vi rene og overdrevne kampscener som vi husker fra asiatiske actionfilmer. Ikke noe mer enn det.

Har The Raid: Redemption en dyp og underliggende mening? Nei. Er det komplekse karakterer? Nei. Er det en sterk og emosjonell historie? Nei. Er det god bruk av symbolikk og metaforer? Nei. Er filmen tøff? Det kan du banne på! Den har et adrenalinnivå som sprenger skalaen. Så får vi se om Gareth Evans kan innfri forventningene nok en gang, i årets oppfølger The Raid: Berandal.

Relaterte innlegg