Meny Lukk

«Julieta» – A letter to a daughter about her mother

I 2015 har Julieta et ganske vanlig liv for en dame i 50-årene. Hun har en kjæreste, venner, en jobb, og det virker som hun har det helt fint. Men hun gjemmer også på en hemmelighet, som ingen i livet hennes i Madrid er klar over. Og etter et møte med barndomsvenninnen til datteren sin, avlyser hun planene om å flytte til Portugal, og faller ned i en depresjon.

Almodovar har her laget nok en film om kvinner, forholdet mellom mor og datter, familie, og en god del mer. Vi jobber oss gjennom et brev Julieta skriver til sin datter, Antia, for å forklare alt hun har på hjertet, og vi starter 30 år tidligere, like før hun møter Antias far. Filmen hopper så frem og tilbake mellom den unge og gamle Julieta, mens vi får et klarere bilde av hvordan resten av livene deres endte opp som de gjorde.

Emma Suarez er meget god som den eldre Julieta, og gir rollen en tyngde den virkelig trengte. Det meste av interaksjoner, og plot-progresjon kommer i scenene til den yngre Julieta, og da kan det være en utfordring å få de mindre scenene til å føles viktige, og at de er like interessante som resten av historien. Med Suarez på skjermen blir dog dette aldri et problem. Adriana Ugarte gjør også en solid jobb som den yngre Julieta, men hun mangler kanskje litt i noen av de mørkeste scenene. De to skuespillerinnene får heldigvis hjelp fra redigeringen, og den virker så sømløs at hoppingen i tid fra den ene til den andre aldri blir et irritasjonsmoment.

Julieta er en film om så mangt. Den er en grei gutt møter jente historie, den er et bedre familiedrama, og den er en realistisk skildring av depresjon og sorg, fra flere personers synsvinkel. Almodovar klarer å balansere dette veldig godt, og i stedet for å sitte igjen med en følelse av at noe kunne ha blitt kuttet vekk, ville jeg heller se mer. Større øyeblikk fra filmen ønsket jeg flere detaljer fra, historier kunne blitt dratt ut lenger, og den første tanken jeg satt igjen med når rulleteksten dukket opp, var at jeg ikke ville at den skulle ta slutt enda. Og det er en stor prestasjon i en film som hopper såpass i tid, med mange historier å ta opp.

Julieta - Regissert av Pedro Almodovar; skrevet av Almodovar og Alice Munro; med Emma Suarez, Adriana Ugarte, Daniel Grao. Spilletid: 1 t. 39 min. Land: Spania. Premiere: 20.01.17. Aldersgrense: 9 år.

 

Relaterte innlegg