Meny Lukk

Kammerspill i cruisingmiljø

Fremmed ved sjøen – Regi: Alain Guiraudie – Les Films du Worso – 1 t. 40 min.

Stranger by the Lake (originaltittel L'Inconnu du lac)
Stranger by the Lake (originaltittel L’Inconnu du lac)

Om regissøren
Alain Guiraudie har regissert en rekke filmer, men Stranger by the Lake må sies å være et gjennombrudd. Han vant regissørprisen i sideprogrammet Un Certain Regard på årets filmfestival i Cannes. Guiraudie er selv homofil, og er selv del av et miljø ganske likt det som skildres i filmen.

Handling
Frank er en ung mann som tilbringer late sommerdager ved en innsjø. I motsetning til stranden på motsatt side av sjøen, er stranden hans kun befolket av nakne menn. De har sex med hverandre i skogen som omkranser sjøen. Frank legger merke til Michel, en høy og mørk stamgjest på stranden. Til tross for (eller kanskje på grunn av) at han oppdager at Michel er en morder, klarer han ikke å stå i mot hans sterke tiltrekningskraft.

Atmosfærisk boble
Handlingen utspiller seg uten unntak ved innsjøen og i skogen rundt. Guiraudie inviterer oss med inn i en boble. Her er det interne regler og normer, og man føler en distanse til verden utenfor. Stemning er et nøkkelord her, og Guiraudie lykkes fordømt godt med dette. Lange innstillinger, treg klipperytme, naturbilder og uanstrengt skuespill skaper en avslappende og behagelig atmosfære.

Eksplisitte sexscener
I likhet med en annen aktuell fransk film om homofil kjærlighet, Blå er den varmeste fargen, har Stranger by the Lake fått oppmerksomhet for sine sexscener. Disse er eksplisitte og intense, men føles nødvendige i fortellingen. Pierre de Ladonchamps og Christophe Paou er glimrende i de to hovedrollene. De spiller naturlig og dempet, og det passer filmens øvrige uttrykk.

Stranger by the Lake er en fascinerende stemningsfull film med godt skuespill. Dette må være det første kammerspillet satt i et cruisingmiljø. Vær forberedt på kameravinkler som ikke overlater noe til fantasien.

Relaterte innlegg