Meny Lukk

«Kampen om fjordane» – For de som savner kjedelige samfunnsfagtimer på ungdomsskolen

I Hardingfilms debutprosjekt følger vi kampen mot utbyggingen av over 300 strømmaster (eller monstermaster som de blir kalt i filmen) over Hardangerfjorden, sett fra demonstrantenes perspektiv. Mest fokus i filmen får Synnøve Kvamme som etter å ha blitt arrestert i bunad under en aksjon ble et slags ikon for kampen mot mastene. Drivet i filmen er hovedsakelig å få stoppet utbyggingen men det blir i løpet av filmens gang avslørt skittent spill fra energiadministrasjonen og Statnetts side, som tvinger Synnøve og hennes likesinnede til å utkjempe kampen på to fronter, gjennom demonstrasjoner og juridiske prosedyrer.

Om en ikke allerede er engasjert i saken er det tre ting som kanskje vil lokke tilskuere til filmen: vakre naturbilder fra stedet som gang og gang igjen har blitt kåret til verdens vakreste av National Geographic, å informere seg selv om saken eller å bare ville se en god film.

Gode nyheter for de som er mest interessert i det første, storslåtte naturbilder er det massevis av og filmen er generelt godt filmet. Kanskje ikke nok til å se filmen kun av den grunn, men bemerkelsesverdig er det. For de som ønsker å få vite mer om denne saken er filmen definitivt verdt å se. Noe ensidig er den jo, da vi ikke får høre mye fra Statnett og statens side og en undrer om det ikke blir utelatt noe informasjon. Stort sett blir de som er ansvarlige for utbyggingen portrettert som bartetvinnende Disneyskurker i stedet for folk som bare gjør jobben sin, som de er.

Da er vi ved det siste punktet da, er dette en god film? Joda, joda, grei nok er den. Problemet er bare at filmen skiller seg ikke noe ut fra hundrevis av ok dokumentarer tilgjengelig på sider som NRK og Youtube, så man blir sittende igjen med en følelse av at man bare kunne blitt hjemme å skrudd på datamaskinen i stedet. Den er ganske repetiv og ja, kjedelig. Det er en grense for hvor mange ganger man gidder å se at folk står og demonstrerer før demonstrasjonen blir avbrutt av politiet. Denne grensen blir overskredet allerede halvveis inn i filmen. Det mest interessante elementet i filmen bortsett fra naturbildene er kanskje den genuine kjærligheten grunneierne og beboerne i Hardanger føler for naturen rundt seg og en føler med dem i det de kjemper en håpløs kamp mot staten.

Om du er virkelig interessert i saken, demonstrasjoner eller om du er fra Hardanger selv bør du definitivt se filmen, men det er vanskelig å anbefale den om ikke.

Kampen om fjordane - Regissert og skrevet av Vigdis Nielsen; med Synnøve Kvamme, Hans Uglenes og Johan Fredrik Odfjell. Lengde: 1 t 17 m. Nasjonalitet: Norge. Premiere 11.11.2016. Aldersgrense: Tillatt for alle.

Relaterte innlegg