Meny Lukk

«Kings Bay» – Orions Belte i remake

Harrieth Hansen (Kari Bremnes), en utvasket alkoholisert journalist blir tilsendt pakke etter pakke med konfidensiell informasjon om gruveulykken som skjedde på Svalbard i 1962. Sammen med hennes kollega Oskar Stokstad (André Sørum) beveger de seg inn på en risikabel sak som forklarer det store Kings Bay mysteriet.

I og med at jeg ikke har så mye som hørt om denne filmen, var jeg relativt blank om hva det var å forvente. Filmen kom overraskende og som et friskt pust. Selv er jeg fra Nord-Norge, så å se Tromsø og snakk om Finnmark varmet godt i det kalde norske hjertet mitt, litt med tanke på at de fleste filmer fra Norge ikke alltid viser denne delen av landet like godt. Historien var en klassiker. Alle liker en konspirasjonsteori i ny og ne, og skuespillerne var dyktige.

Kings Bay er Kari Bremnes skuespillerdebut. Hun er allerede en begavet sanger, og en stor favoritt oppe i nord. Da jeg først oppdaget at det var henne, ble jeg imponert. Hun gjorde en god jobb med å spille en ustabil journalist som ikke gir seg. Stig Svendsen har virkelig klart å skape sekvenser i filmen som gir en ising i nakken, og klarer å holde på spenningen gjennom hele filmen.

Kritikken ligger i at filmen er altfor lik Ola Solums klassiker Orions Belte (1985). Stig Svendsen har åpenbart latt seg inspirere av den norske suksessfilmen, men dette vil være nærmere plagiat. Til og med coverbildet er likt. Noe som kan være med vilje, men som ikke fungerer på en positiv måte. Vi har allerede en Orions Belte, og vi trenger ikke en ny. Det eneste som var annerledes var deler av handlingen. Filmen var typisk og ikke spesielt original med plottet om en journalist som roter seg borti noe som de ikke har noe med å gjøre, og havner i trøbbel med myndighetene. Nærmest det samme skjedde i Ola Solums film, og har skjedd i alt for mange andre filmer.

Når det gjelder det tekniske så vil jeg si at Svendsen har overdrevet med bruken av dronebilder. En del av det var nødvendig for å vise hvor vakkert Tromsø kan være, men når seeren legger merke til at det er filmet mye ovenfra vil jeg påstå at det er overdrevet bruk. Ellers var musikken god og filmen relativt grei.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg likte filmen, den var godt laget slik som de fleste filmer er idag og det var godt tidsfordriv. Problemet ligger i at filmen fungerer nesten som en remake av Orions Belte (1985), og det ville kanskje vært en god ide om et par år, men akkurat nå slår det feil ut når det ikke var meningen engang. 

Kings Bay - Regissert og skrevet av Stig Svendsen; med Kari Bremnes og André Sørum. Lengde: 1 t 34 m. Land: Norge. Premiere: 27.01.17. Aldersgrense: 9 år.

Relaterte innlegg