Meny Lukk

Klønete sjarmbombe

Frances Ha  – Regi: Noah Baumbach – Pine District Pictures / RT Features / Scott Rudin Productions

020046ec57eb771aca5c9a2e3b6446f0

Frances er 27 år. Hun er danser, men egentlig ikke. Hun har en leilighet, men egentlig ikke. Hun har kontroll over livet sitt, men egentlig ikke. På et eller annet vis er Frances akkurat den personen jeg selv er livredd for å bli om noen år – eldre, men mindre voksen enn dem rundt seg. Allikevel er Frances, og filmen rundt henne, fantastisk sjarmerende. Hun snubler gjennom livet, både bokstavelig talt og metaforisk, men der en karakter av denne typen gjerne kan bli litt irriterende, kan man ikke annet enn å like Frances. Æren for dette må deles mellom hovedrolleinnehaver/manusforfatter Greta Gerwig, og manusforfatter/regissør Noah Baumbach.

Gerwig har, siden debuten i LOL (2006), vokst til å bli en slags indieprinsesse, og den statusen mister hun definitivt ikke etter denne innsatsen. Hun har en uortodoks kvalitet ved seg som fungerer utmerket i Baumbachs verden, noe hun tidligere har demonstrert i Greenberg (2010). Baumbach selv fortsetter å imponere. Der tidligere filmer, som The Squid and the Whale (2005) og Margot at the Wedding (2007) har vært mer kyniske, er Frances Ha lystig og oppløftende, selv når Frances ikke har helt kontroll.

Filmen gir assosiasjoner til både Woody Allen og tv-hiten Girls, og det på de beste måter. Baumbach har valgt å skyte filmen i sort/hvitt, uten at det noen gang kjennes unaturlig. Snarere kjennes det helt riktig at Frances danser og snubler seg gjennom et fargeløst New York. Personligheten står for all den fargen man trenger, og det er et vell av interessante biroller som fyller opp verdenen Frances bor i. Så overlever man, da, at både Frances og vennene hennes til tider er litt irriterende og kanskje hakket mer kunstneriske enn oss selv. Det er nemlig umulig å ikke smile av denne filmen, og jeg krysser fingrene for at duoen Gerwig/Baumbach samarbeider mange ganger til.

Frances’ naive, gode humør er smittende, og hjulpet av et strålende soundtrack kommer du til å ville danse ut av salen etter å ha sett nydelige Frances Ha.

Relaterte innlegg