Meny Lukk

«Lion» – Google Earth: The Movie

Australske Garth Davis debuterer i filmbransjen med Lion, basert på den sanne historien om Saroo Brierley. Saroo (Dev Patel) bodde i en landlig region av India med sin bror og foreldrene sine frem til han som femåring satte seg på et tog og endte opp i Calcutta, tusenvis av kilometer fra hjemme. Calcutta er ikke er ikke et bra sted å være for en bortkommen femåring som ikke snakker språket, men heldigvis for Saroo kommer Sue og John Brierly (Nicole Kidman, David Wenham) til unnsetning. Han blir adoptert av det australske paret og tatt med hjem. I Australia vokser han ham opp som en vanlig australsk ungdom, han har kjæreste, han er utdannet og han en familie som elsker han. Problemet er bare at han føler at det er en del av han som mangler. Minner fra barndommen hans kommer tilbake og med hjelp av Google Earth begynner han å lete etter familien sin.

Det er virkelig utrolig hva Saroo gikk igjennom og Davis gjør en ypperlig jobb med å fortelle historien hans. Spesielt imponerende er den første delen av filmen men en skremt og forvirret Saroo (i en glimrende debut fra Sunny Pawar) i det han navigerer gigantiske Calcutta.  Filmen føles som den går litt tregt i midtpartiet, som er en følge av at handlingen er skiftet fra den spenningsfylte starten til Saroos Google Earth-eventyr. Heldigvis så tar det seg opp igjen med en virkelig minneverdig slutt.

Alle deltagere i produksjonen har gjort en kjempejobb. Skuespillerne overbeviser til enhver tid, Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman skuffer jo sjelden men det som virkelig overrasker er 8 år gamle Sunny Pawar som gjør et av de beste skuespillerprestasjonene fra et barn på lenge. Filmen imponerer også fra teknisk side, vakre bilder fra Greig Fraser satt til et deilig soundtrack gjør at filmen flyter forbi sømløst.

Det er litt av et eventyr som blir fortalt her og hadde vi ikke vist at det var en ekte historie hadde det nesten virket usannsynlig. Bortsett fra en litt treg andre akt er det ikke mye å klage på, men filmen kan beskrives som veldig «trygg»: du kommer til å få en heftig filmopplevelse med flotte skuespillere og en tvers igjennom godt gjennomført produksjon. Det du ikke kommer til å få er noe veldig nytt, filmen føles som den passer godt i samme kategori som mange andre bra men forglemmelige biografier som The Theory of Everything og Sully. Vi vet alle at det er sjelden man får et virkelig mesterstykke på kino og den kan heller ikke forventes. Lion gjør alt den skal og er en veldig, veldig god film som definitivt er verdt kinoturen.

Lion - Regissert av Garth Davis; skrevet av Luke Davies, med; Dev Patel, Rooney Mara og Nicole Kidman. Lengde: 1 t 58 min. Nasjonalitet: USA. Premiere: 06.01.2017

Relaterte innlegg