Meny Lukk

«London Has Fallen» – Din standard action film

Statsministeren i England er død og alle verdens største ledere er samlet i London for å delta i begravelsen. Den amerikanske presidenten (Aaron Eckhart) er selvfølgelig også der, og i hans følge har vi filmens stjerne og trofaste venn og livvakt Mike Banning (Gerard Butler), som til tross for at konen er to uker fra termin og turen til London er en stor sikkerhetsrisiko velger å ta jobben og beskytte presidenten. Problemer begynner å oppstå på grunn av at noen år tidligere tok amerikanerne å bombet en kriminell familie i Midt-Østen, som nå er tilbake for å ta hevn på alle verdens stormakter, og den amerikanske presidenten er hovedmålet deres.

Vi kan først begynne med å spørre oss selv om dette var en verdig oppfølger til Olympus Has Fallen. Og ja, på noen nivå er den det, men på andre nivå klarer den ikke helt å heve seg over sin forgjenger. Vi får dessverre ikke det samme klaustrofobiske omgivelsene fra den første, men vi får de samme karakterene bare med nye antagonister. Morgan Freeman er også tilbake, men i sin nye stilling som Amerikas visepresident, og han leverer det som er forventet av han.

Alle dagens actionfilmer har en spesiell ekstravagant sekvens som må skje for at de skal kunne skille seg ut fra alle andre filmene i sjangeren. I denne virket det som om det var å sprenge alle Londons mest kjente landemerker. Dette blir dessverre gjort med så liten finesse at man nesten ikke får med seg hva som i det hele tatt blir ødelagt. Effektene virker som det har de har brukt i underkanten av en uke på å fullføre, og det er heller ingen unnskyldning at det er et mindre filmselskap som står bak produksjon av filmen. Om man ikke har resursene kan man heller finne på noe annet en noe så stort som å sprenge hele London. Til tross for dette er det noen mye mer jordnære actionsekvenser senere i filmen som det er mye letter å sette pris på. Hvor det i stedet tar i bruk uavbrutte klipp og det hele blir mye mer troverdig og spennende.

Stjernene i filmen er det ikke så mye å si om, kjemien mellom Gerard Butler og Aaron Eckhart er der og virker troverdig nok. Filmen tar seg ikke så altfor seriøst, siden Butler under hele filmen spytter ut tørre vitser, som, som oftest blir kostet under teppet. Selv om filmen tar plass i England merker man hvor amerikansk den er, det er en veldig patriotisk film, men den går ikke så langt at det blir propaganda som mange andre lett blir.

Så ta med deg gutta en tur på kino for 90 minutter med action eller kanskje by din bedre halvdel på en film, det er litt for alle her. Men ikke forvent for mye, selv om Morgan Freeman er på plakaten betyr det ikke at filmen er av stjerneklasse. 


London Has Fallen – Regissert av Babak Najafi; skrevet av Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt, Christian Gudegast, Chad St. John; med Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman.  
Spilletid: 1t 38m. Land: Storbritannia/USA. Premiere: 4. februar 2016. Aldersgrense: 15 år

Relaterte innlegg