Meny Lukk

“Love & Mercy” – Legenden om The Beach Boys

The Beach Boys formet USAs popkultur på 50- og 60-tallet med Brian Wilson som det lyriske og musikalske drivet. Men dette blide og energiske bandet led under en tyrannisk far og alkoholisert mor, dette preget spesielt Brain. Presset av å opprettholde Amerikas mest suksessrike popfenomen  utløste tilslutt hans schizofreni. Tidlig 80-tallet er han en skygge av det musikalske underet han en gang var, og er under konstant oppsyn av den lugubre legen Eugene Landy.

Musikere som lider av stoffmisbruk og psykologiske forstyrrelser er et velkjent, overbrukt og kjedelig filmtema. Hvorfor skulle Love and Mercy være en avvik fra regelen? Primært på grunn av at fortellingen skildrer både Brians tid i The Beach Boys og tiden under Dr. Landys verge. Et retrospektiv egner seg godt til denne sjangeren. I stedet for at fortidens informasjon blir passivt levert gjennom dialog, kan man se og kjenne hendelsene som drev Brain til vanvidd. Det er den kritiske forskjellen mellom å fortelle en historie og å vise det.

Rollen av Brian Wilson deles av John Cusack og Paul Dano. Om ikke annet er denne filmen verdt å se for deres tolkning av Wilson. Cusacks eldre versjon er en skuespillerprestasjon av ypperste klasse. Fra den minste manierisme til de verste av utbruddene hans, er rollen hans levert sømmeløst. Dano som den unge musikeren tolker karakteren på troverdig vis.

Filmer som omhandler band kan ofte bli en snever affære, særlig når det gjelder The Beach Boys. Men gjennom en fortreffelige skuespillerprestasjoner og en fangende narrasjon er  ikke filmen kun reservert for de største av fansene, men en for alle.

_______________________________________________________________________

Love & Mercy – Regissert av Bill Pohlad; skrevet av Oren Moverman og Michael A. Lerner, basert på livet til Brian Wilson; med Elizabeth Banks, John Cusack, Paul Dano, Paul Giamatti.
Tid: 2 t. 1 m. Land: USA

Relaterte innlegg