Meny Lukk

«Masterminds» – En Jared HesSNL film

Masterminds er basert på den sanne historien om Loomis Fargo-bankranet som til da (1997) var det største i USAs historie, hvor David Ghantt (Zack Galifianakis) stjal hele 17,3 millioner dollar. Han blir lurt av sin tidlige kollega og store kjærlighet Kelly (Kristen Wiig) og hennes «utspekulerte» venn Steve (Owen Wilson) til å stjele pengene og så å holde en lav profil i Mexico, men problemer oppstår da politiet og en psykotisk morder kommer etter han.

Om du kjenner til og, eller er en fan av filmene til Jared Hess, som Napoleon Dynamite, Gentlemen Broncos eller Nacho Libre og forventet mye av det samme så kommer du kanskje til å bli litt skuffet. Dette er faktisk den første filmen Hess har regissert, men ikke skrevet. Man kan se mye av Hess stil og humor i filmen, som urealistisk kleine karakterer og en 90-talls estetikk, men mye av det blir dyttet bort slik at Saturday Night Live-damene (Kate McKinnon, Kristen Wiig, Leslie Jones m.fl.) og Zack Galifianakis kan gjøre det de gjør best. Det føles som mange komedier og filmer nå til dags så godt som blir overtatt av tidligere og nåværende SNL-medlemmer, og at flere og flere mindre regissører blir hyret inn etter sine egne gjennombrydd, men i prosessen mister mye av kontrollen over filmene sine. Istedet får man en følelse over at filmene utspiller seg som en lang SNL sketsj. Tre av det fire nye Ghostbustersene har sentrale roller i denne filmen også, med karakterer som minner sterkt om de vi ser i Ghostbusters (2016).

Filmen er til tider morsom, men de alle fleste vitsene kommer frem som pre-pubertale og late. Vitser av sorten promp, rompehår og vaginasopp er bare ikke godt nok. Det er ganske vanskelig å gripe tak i hvilket publikum filmen er ment for, men om den er ment for alle, så bommer den hardt. I historien ellers er det ikke mye å hente, den er basert på ekte hendelser, så noe utrolig fantastisk kan aldri skje, og man kan aldri vite hva som faktisk er en del av historien og hva som er skrevet inn for underholdningen og filmens driv sin skyld.

Tittelen på filmen er selvfølgelig en ironisk en, når det ikke finnes én oppegående karakter i hele filmen. Historien, og det faktum at filmen faktisk er basert på så hinsides dumme hendelser og karakterer er det som holder den i live, på samme måte som Michael Bays 2013 film Pain and Gain.

Det faktumet at Hess ikke skrev filmen selv og at filmens produksjonselskap nesten gikk konkurs, og at endringer mot regissørens vilje og visjon ble gjort for å skaffe et bredere publikum får meg ikke til å vende det andre kinnet til. Det er fortsatt en komedie som kunne ha vært mye bedre, hadde den ikke prøvd å fise seg frem til en billigere latter.

 

Masterminds - Regissert av Jared Hess, skrevet av Chris Bowman, Hubbel Palmer og Emily Spivey; med Zach Galifianakis, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Owen Wilson og Jason Sudeikis. Land: USA. Premiere 21.10.16 Lengde: 1t 35m. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg