Meny Lukk

Mia Madre – Glad i deg, mamma

Mia Madre er et italiensk drama regissert av Nanni Moretti, som også spiller en av de større rollene i filmen. Han er broren til Margherita, en filmregissør og filmens hovedkarakter. Margherita er en tøff regissør kjent for å lage filmer som tar opp problemene i samfunnet, fremfor å lage en film kun for å lage en film. Men når moren hennes ligger for døden får vi se en langt mer sårbar versjon av henne og hun får et nytt syn på ting. Hun må sjonglere filmen, moren og forholdet med dattera si på samme tid og det er ikke alltid like lett.

Margherita sin films store trekkpunkt er John Turturros Barry Huggins. Han har hatt en større filmkarriere bak seg, selv om den ikke er det helt store nå om dagen. Han skryter ofte over det gode forholdet han hadde med Stanley Kubrick og selv om han aldri spilte i en av hans filmer, hadde Kubrick visstnok flere filmer laget spesifikt for Barry. Han har med andre ord et ganske høyt syn på seg selv, selv om han sliter med å huske hver lille replikk han har. Barrys karakter er den som gir oss humoren i filmen og bryter litt med resten av filmen. Han gir oss en liten pause fra det veldig seriøse Margherita tar oss med på.

For det er Margherita som gjør hele filmen. Det blir en veldig emosjonell film, ikke på grunn av manuset, men Margherita Buys prestasjon. Det er de små detaljene som gjør sterkest inntrykk. Moretti hopper også frem og tilbake i tid og viser oss et par viktige scener fra før moren hennes blir dårlig. Den kunne dog ha tjent godt på å ha kuttet 15 minutter og jeg ble egentlig aldri helt fanget, selv om den gjør mye riktig. 


Mia Madre - Regissert av Nanni Moretti; skrevet av Nanni Moretti og Valia Santella; med Margherita Buy, John Turturro og Nanni Moretti. Spilletid 1 t og 46 min. Land: Italia. Premiere: 13. november. Aldersgrense: 6 år.

Relaterte innlegg