Meny Lukk

Minimalen Kortfilmfestival 2017 – Prisvinnere og høydepunkter

Nok en Minimalen Kortfilmfestival har kommet og gått. Det har vært fem dager fylt med variasjon, kreativitet og kvalitet. Her får du en liten brief om noen av høydepunktene og prisvinnerne fra festivalen.

Kanskje den visuelt mest imponerende av prisvinnerne er den franske Limbo av Konstantina Kotzamani, som vel fortjent stakk av med seieren for festivalens beste internasjonale film. Filmen introduserer oss for en rekke guttebarn som lever alene i en absurd og trist, men likevel vakker verden på en grå strand ved fjellene. Deres hverdag tar en vending når en kritthvit gutt dukker opp, og de mistenker han for å være et vandrende lik. Utmerket skuespill, en mystisk historie og et dyrt utseende setter denne filmen høyt på listen over kortfilmer du burde få med deg.

Beste nordiske fiksjonsfilmen ble svenske 6A. I denne kortfilmen av Peter Modestij, får vi se en rekke foreldre som sammen med tre skolejenter og læreren deres prøver å finne en løsning på en omfattende mobbekultur i klassen. 6A har en nesten dokumentarisk stil med et fantastisk skuespill som kan få deg til å tro at du ser på et overvåket klasserom, og konflikten du ser er ekte. De fleste vil kunne kjenne seg igjen, og mimre tilbake til hvor dramatisk tiden på barne- og ungdomskolen kunne oppleves.

Jag var en vinnare av svenske Jonas Odell var et friskt pust av originalitet da animasjon møtte virkelighet i dens fortelling om tidligere onlinespillavhengige. I filmen følger vi tre animerte fantasifigurer som vandrer rundt i sine respektive fantasiverdener og legger ut om sin historie. Karakterene er dubbet av tre tidligere spillavhengige som forteller hvordan internettspillene tok kontroll over livene deres og hvordan de kom seg ut av det. Jag var en vinnare er et flott eksempel på at en film kan være visuelt stimulerende og engasjerende, selv om det i utgangspunktet er bare tre personer som blir intervjuet.

The Commitee er en nordisk samarbeidsfilm av Gunhild Enger og Jenni Toivoniemi. Filmen er en satirisk og morsom historie om hvordan det kan gå når byråkratiets sidrumpede handlingskraft møter kunstens abstrakte (og ubegrensede?) definisjoner. Vi møter en komite av nordmenn, svensker, finner og en kunstner prøver å komme til enighet om utseende på et monument på grensen mellom Norge, Sverige og Finland som kan representere alle landene. Godt manus, skuespill og gjenkjennelighet gjør The Commitee til en film som vil appellere til de fleste filmnytere.

Disse er som tidligere nevnt bare et par av filmene og navnene som er verdt å merke seg. Med alt fra tsjekkisk animasjonsfilm til egyptisk dokumentar bød årets Minimalen på seeropplevelser for enhver smak. Et variert og profesjonelt program styrt av engasjerte arrangører sikret en god stemning og flyt gjennom festivalen fra start til slutt. Daglige sosiale sammenkomster på Moskus bar åpnet for muligheten til å møte mange av filmskaperne og andre bransjefolk. I tillegg til seminarer med profilerte skikkelser som Richard Raskin og Deborah Stratman bød på unike læringsmuligheter for de som var til stede. Festivalen er et unikt tilbud som enhver filmnyter som er ute etter å utvide sine horisonter og/eller er på leting etter inspirasjon burde benytte seg av.

Nå er det bare å glede seg til Kosmorama Trondheim Internasjonale filmfestival 6.-12. mars.

 

Relaterte innlegg