Meny Lukk

“Miss Peregrines Home for Peculiar Children” – Kjedelig fra Tim Burton

Med et lite forbehold (jeg har ikke sett Big Eyes fra 2014) så har de siste par filmene fra Tim Burton vært kjedelige affærer. Dessverre så ser det ut til at denne “tørken” fortsetter, for Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children er ikke en særlig spennende film.

Jake (Asa Butterfield) er, tilsynelatende, en helt normal gutt. Han sliter med å få venner, blir mobba på skolen og tar seg av sin, tilsynelatende, syke bestefar på fritiden. En dag blir bestefar (Terence Stamp) drept, og Jake er overbevist om at drapsmannen er ett av monstrene fra bestefarens historier. For å finne sannheten overbeviser han foreldrene sine, og psykologen, om at det kan være lurt å besøke barnehjemmet hvor bestefaren vokste opp, og stedet som var sentrum av alle historiene, på en øy utenfor Wales.

Jeg kan godt skjønne hvorfor Tim Burton var interessert i å lage denne filmen, som er basert på en bok med samme navn av forfatteren Ransom Riggs, har det man kan kalle et veldig Burton-esque univers som virkelig kunne ha blitt kult hadde han satset på noe litt mørkere og litt mindre barnslig. Slik som det er nå, så blir filmen alt for klisjé. Vi har alt fra den unge gutten som ikke passer inn noe sted til den dårlige familien og håpløs kjærlighet i ungdomstiden. Det ble rett og slett litt for mye ungdomsfilm for meg. Kanskje er det fordi jeg ikke helt er i målgruppen til denne filmen, men jeg tror nok kanskje at de også vil finne seg noe annet å se.

Det er synd å se Burton kaste bort en slik mulighet til å kose seg med et merkelig univers og et interessant narrativ (i boka blir deler av historien fortalt via forfatterens fotosamling, bestående av gamle, rare, fotografier). Det er ikke vanskelig å se for seg hvordan Burton kunne ha brukt dette til sin fordel.

Kort fortalt, jeg savner virkelig å se Tim Burton i storform. Denne filmen blir rett og slett for svak, i tillegg til at den føles alt for lang. Spenningen er nesten ikke tilstede, og de gangene filmen virkelig skinner igjennom er det takket være godt skuespill av Samuel L Jackson, som spiller filmens antagonist, Barron. Dessverre så tar det alt for lang tid før han dukker opp.


Miss Peregrine's Home for Peculiar Children - Regissert av Tim Burton; skrevet av Jane Goldman, basert på historie av Ransom Riggs; med Asa Butterfield, Eva Green, Samuel L Jackson, Dame Judi Dench m.fl.
Spilletid: 127 min; Land USA/Storbritannia; premiere: 5. Oktober; Aldersgrense: 12 år

 

Relaterte innlegg