Meny Lukk

“Moderne Kvinner” – Kjærlighetbrev til både mor og kvinner i all sin prakt

Regissør Mike Mills prøver å channele sin indre Terrence Mallick, når han kommer ut med sin tredje langfilm iløpet av 11 år. Denne gangen også en coming of age story, som en tributt og et kjærlighetsbrev til sin egen mor. Filmen er et semi-biografisk tilbakeblikk på Mills eget liv, litt på samme måte som med med Beginners, bare litt lengre tilbake i tid denne gangen. Tilbake til det sene og falmende 70-tallet.

 

Filmen dreier seg om Jamie (Lucas Jade Zumann), en relativ normal gutt som bor sammen med sin mor (Anette Benning) i en delingshybel i California, sammen med William (Billy Crydup), Julie (Elle Fanning) og Abbie (Greta Gerwig). Jamie er ikke er skjermet barn. Hans mor ble oppfostret under den store depresjonen, hvor oppfostring ikke var en mors jobb alene, men heller hele nabolaget. I hennes tid tok det bokstavelig en landsby til for å fostre et barn. Og denne samme oppveksten vil hun gi Jamie. Dette blandet med at hun til tider føler seg uegnet til å være en mor.

 

Så å hjelpe Jamie til å bli et godt menneske blir så en tremannsjobb. Scratch that, en trekvinnersjobb. Mor lager en allianse med både Abbie og Julie om at de skal hjelpe henne å gjøre Jamie til det beste mennesket han kan være. Han skal forstå hvordan det er å være en kvinne, føle som en kvinne, og mest av alt lære og respektere kvinner. Dette leder til utallige situasjoner som grenser inn mot kjærlighet, sex, orgasmen, abort, menstruasjon, sykdom og løsrivelse. Noen av disse er gjerne mer morsomme en de burde være.

 

Dette er virkelig en film for hjertet. Med et heftig knippe med virkelig gode karakterer det er umulig å ikke knytte seg med. Både Fanning og Gerwig er begge på vei mot å bli skikkelige stormakter innenfor “indie” markedet, og det er fantastisk å se at Billy Crydup er på vei tilbake inn i industrien etter han sist hadde sin storhetstid for 15 år siden, mens han nå har hatt roller i både SpotlightJackie og nå 20th Century Women. Men den som skinner som stjerna på juletreet er Annette Benning som slår ut en rolle som definitivt skulle fortjent noen nominasjoner i ymse priser. Mills forrige film Beginners er ment som en tributt til hans far, og denne filmen er definitvt ment som en tributt til hans Mor, som i all hovedsak er basisen til hele Bennings karakter, og du ser virkelig arbeidet som har gått inn i karaktertolkningen i en virkelig nyansert karakter som virkelig gjør filmen til mer enn bare en vanlig coming of age story.

Utenom fantastiske roller ligger meste av makten i et veldig menneskelig manus som tidskapsulerer det sene 70-tallet og ungdommelighet. Dette er virkelig en film enhver får noe ut av, om det skulle være tilbakeblikk på ens ungdomstid eller innblikk inn sin eget liv, eller bare en underholdningsbombe med innsikt og hjertevarme til tusen. Gjør deg selv en tjeneste og få med deg dette nydelige stykket film.

 

Moderne Kvinner (20th Century Women) - Regissert av Mike Mills, Skrevet av Mike Mills, med; Anette Benning, Greta Gerwig, Billy Crydup, Elle Fanning og Alia Shawkat. Nasjonalitet: USA. Lengde: 1 t 59 m. Premiere: 17.03.17

Relaterte innlegg