Meny Lukk

“Molly’s Game” – Et verdig debutforsøk

Regi debut til én av Hollywoods mest anerkjente manusforfattere, Aaron Sorkin, er grunn nok for mange til å ville se Molly’s Game. Sorkin har samarbeidet med mange store regissører tidligere, blant annet David Fincher og Danny Boyle. De siste 20 årene har han fokusert på ekte personer med sin skriving. I The Social Network, tok han og Fincher for seg historien om Zuckerberg og Facebook. I 2015 var det Steve Jobs som fikk en film laget om seg. Det er dermed ingen overraskelse at når Sorkin har komplett kontroll, så styrer han igjen mot en ekte persons historie.

Molly’s Game handler, som tittelen indikerer, om Molly. Hun er en skoleflink jente, med en far som liker å presse henne til hennes ytterste. Både hun og hennes brødre er atletisk begavet. Etter hennes uheldige fall på ski i OL kvalifiseringen, flytter hun hjemmefra for å prøve sin lykke i Los Angeles. Det er her historien starter, da hun organiserer sin første pokerturnering. Resten av filmen tar for seg tiden mellom nåtiden og denne første turneringen. Det er allerede her første problemet oppstår.

Sorkin valgte å benytte seg av samme fortellermåte som Fincher gjorde i 2010. Dermed veksles det mellom nåtid og Molly sin vei til der vi er nå. Mens dette fungerte utmerket for The Social Network, virker dette mot sin hensikt her. Her er det svært lite spennende som skjer i nåtid, og det er fortiden som er kjøttet i filmen. Det er forstyrrende og tempobrytende å veksle tilbake til nåtid bare for å se henne gjøre banaliteter. Når filmen fokuserer på fortiden, er det lett å bli sugd inn. Det er dermed ekstra ille når filmen bryter opp historien. Som sagt ble denne fortellermåten brukt i The Social Network også, men her var det faktisk litt spenning og ny info som ble presentert da vi befant oss i nåtiden. Grunnet konstant veksling føles filmen oppstykket og lenger enn det den er.

Filmen lener seg veldig på sitt manus. Det er dette Sorkin er kjent for, og det er filmens sterkeste side. Likevel er det uendelig trist å måtte konstatere at dette er hans svakeste manus. Den har samme kvaliteter som hans tidligere verk, men gjorde likevel ikke like stort inntrykk. Dialogen er sylskarp som vanlig, men med en distinkt mangel på minneverdige linjer. Hvis vi tar en kikk på både handling og dialog i nåtids-delen av filmen, føles mye overflødig.

Sorkins første film under hans totale kontroll er ikke en fulltreffer, til tross for sine gode sider. Verken klipping eller kameraarbeid er noe spesielt og filmen ser bare bra nok ut. Det visuelle aspektet av filmen sto lite i fokus, og fungerte kun som noe å se mens man slukte linje etter linje med dialog. Filmen kunne ha vært litt kortere og benyttet seg av annen strukturoppbygging. Likevel er dette en film jeg vil anbefale. Den lever ikke helt opp til forventningene, da den mangler en regissør i stand til å trekke manuset til nye høyder.

Mollys Game - Regissert av Aaron Sorkin, skrevet av Aaron Sorkin; Med:   Jessica Chastain, Idris Elba, Michael Cera, Kevin Costner, Chris O'Dowd; Spilletid: 2 t 21 min; Nasjonalitet: USA; Premiere: 23.02.2018

Relaterte innlegg