Meny Lukk

“What Happened to Monday” – Hvilken dag er det i dag? Hvilken dag er det i dag?

Etter å ha sett Children of Men i går kveld, var dette en fin forandring. I stedet for en verden uten barn, har vi i What Happened to Monday en verden med for mange barn, i en overbefolket verden. Noe vi allerede ser i verden nå. Dr. Cayman setter i gang en plan for å senke verdensbefolkningen, og den går ut på at man kun kan føde ett barn. Om The Child Allocation Bureau finner søsken, blir man satt i en kunstig søvn, frem til verden kan takle flere personer. Komplikasjonene for Terrence Settman begynner når datteren Karen dør på fødestua, etter å ha gitt liv til syv jenter. I stedet for å gi fra seg seks av dem, tar han med seg alle sammen hjem, og prøver å gjemme dem. Til enhver tid er seks av dem hjemme, mens én får lov til å gå på jobb, møte mennesker, og rett og slett prøve å leve. Jentene, navngitt etter hver sin dag av uka, deler navnet og personen Karen Settman, og har klart å leve sånn i 30 år. Men én mandag, dukker ikke Monday opp etter jobb, og hun har forsvunnet fra radaren. Har hun blitt fanget? Er de oppdaget? Det er opp til de seks andre å finne ut hva som skjedde med Monday.

Tommy Wirkola har her skapt et interessant premiss, med Noomi Rapace som alle sju søstrene. Og Rapace spiller rollene sine utmerket. Hun klarer å spille alle sju søstrene forskjellig, ikke bare ved å se annerledes ut, men ved og faktisk gi hver enkelt en egen personlighet. Manuset lener seg dog heldigvis ikke på navnene deres, da det kunne blitt litt vanskelig å følge, uansett hvor god Rapace hadde vært. Av de som deler skjermen med henne, har vi en del norske skuespillere. Og siden det er Tommy Wirkola, har man selvfølgelig Stig Frode Henriksen i en mindre rolle. Men det er Willem Dafoe som er den eneste andre som virkelig skiller seg ut positivt i rollen som bestefaren Terrence. Godt å se han som en sårbar protagonist, da det ikke akkurat skjer i hver film. Den eneste andre større rollen er Glenn Close som Dr. Cayman, men hun er ikke all verden å skrive hjem om. Hun spiller den samme antagonisten vi har sett så mange ganger før. Resten av castet får ikke all verden å jobbe med, selv om Wirkola ga flere norske større roller. For hovedfokuset her er Noomi Rapace, og det gjør hun seg fortjent til.

Det er nemlig i scenene med søstrene at filmen funker best. Måten hele filmen blir bygget opp på, og hvordan de forskjellige søstrene spiller mot hverandre. I disse delene virker den også veldig nedtonet i forhold til at det er en Wirkola-film. Selv teknologien i filmen kunne fort blitt overspilt veldig, med tanke på at filmens handling foregår i 2073. Dessverre klarer han ikke følge opp utover i filmen, da man begynner å gå utover i klisjéland. Mot slutten virket filmen mer som en dårligere versjon av Minority Report, og det er ikke et godt tegn. Vi har rett og slett sett for mange filmer som går den samme veien, og da burde man klart å finne på en annen måte å avslutte filmen på.

Musikken i filmen føles for det meste veldig over the top, og prøver å overgå manuset med å spille frem følelser manuset kanskje ikke klarer selv. For dialogen, spesielt mot slutten av filmen, er ikke alltid den beste. Men What Happened to Monday lever godt på underholdningsverdien. Action-scenene fungerer for det meste bra, og filmen setter opp et bra utgangspunkt med første halvdelen. Det er ikke en fantastisk film, men med Noomi Rapace ganger sju, og en Tommy Wirkola som lager en av få gode norsk-regisserte Hollywood-filmer, er det en film verdt å se.

 

What Happened to Monday - regissert av Tommy Wirkola; skrevet av Kerry Williamson; med Noomi Rapace, Willem Dafoe, Glenn Close. Spilletid: 2 t. 3 min. Land: England. Premiere: 8. september 2017. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg