Meny Lukk

Mye å fortelle, litt for liten tid

Brev til Kongen – Regi: Hisham Zaman – Film Farms / Zaman Film – 1 t. 15 min.

Brev til kongen

Brev til Kongen forteller historien til fem forskjellige asylsøkere som er på dagstur i Oslo. Deres skjebne er bundet sammen av et brev den åttitre år gamle Mirza har skrevet til Kongen. Alle må gjøre viktige valg i løpet av dagen, og filmen skildrer vanskeligstilte menneskers møte med den nye norske hverdagen.

Regissør Hisham Zaman har hatt lite midler til å gjennomføre filmen, og har i all hovedsak tatt i bruk amatører foran kamera. Det merkes lite til sistnevnte, alle de involverte gjør en god jobb og bidrar til å gi filmen et autentisk sosial-realistisk preg. Med en spilletid på bare én time og femten minutter blir det vanskelig å fortelle fem forskjellige historier på et utfyllende og tilstrekkelig vis. Zaman prøver så godt han kan, men får det ikke helt til. Enkelte karakterer får ikke nok rom å boltre seg på, og klimakset i deres historie føles ikke så sterkt som intensjonen kanskje var. Det er uansett ikke Zamans mål å veve historiene inn i hverandre. Han viser forskjellige problemstillinger knyttet til asylpolitikken, og prøver å dekke over så mye som mulig. Filmen føles derfor noe fragmentert.

Det Zaman derimot lykkes med er å tilegne mennesker – som ofte blir sett på som en del av en statistikk – en varme og menneskelighet, og inviterer derfor til videre debatt og refleksjon. Det er ikke uten grunn at den kurdiske regissøren har fungert som talerør for mange asylsøkere.

Med mer fokus på hver enkelt historie hadde Brev til Kongen fremstått som mer sterk og viktig, men den er velspilt og godt skrevet, og vel verdt å se for de som har lyst på et innblikk i situasjonen til mennesker som sjeldent får vist saken sin fra deres eget ståsted.

Relaterte innlegg