Meny Lukk

Nordens største jazzsangerinne?

Monica Z – Regi: Per Fly – Film i Väst / StellaNova Film – 1 t. 49 min.

Edda Magnason i Monica Z

Det er i den lille forstaden Hagfors i Sverige vi møter en ung og hardtarbeidene Monica Zetterlund (Edda Magnason). Handlingen utspiller seg på 1960-tallet, der Monica sjonglerer dagjobben sin som telefonselger med å synge jazz på Hagfors sine klubber om kveldene. Hun drømmer om ”verden”, men det er nesten ved en tilfeldighet at hun blir oppdaget av en amerikansk musikkprodusent som vil ha henne til å synge på en av New Yorks største jazzklubber. Nå begynner det som vil vise seg å bli en lang og suksessfull musikkkarriere for jenta fra Hagfors, og som fører til at hun blir ”hele Sveriges nye stjerne”.

Filmen skildrer hennes liv både på godt og vondt. Parallelt med en stadig voksende karriere, får vi et innblikk i hverdagen til datteren Eva-Lena som tilbringer store deler av sin barndom med sine besteforeldre – stadig forlatt av en mor som er mye på reisefot. Filmen viser også et ambivalent forhold mellom Monica og hennes egen far (Kjell Bergquist), og hans frustrasjon over datteren som alltid skal ”strebe etter nye høyder”, i stedet for å slå seg til ro med et A4-liv som ville kunne gi en mer stødig oppvekst for Eva-Lena.

Edda Magnason gjør hovedrollen med stor overbevisning, og det er vanskelig å ikke bli fanget av hennes tolkning av et menneske som alltid trosset strømmen og fulgte sin egen drøm, tross konsekvenser og hindringer fra et samfunn i stor grad styrt av janteloven. Det er ellers mange gode skuespillere, og kjemien mellom filmens hovedkarakter og hennes store kjærlighet Sture Åkerberg (Sverrir Gudnason) tilfører filmen en ekstra gnist.

Hvis jeg skal utsette noe, må det være at filmen er i lengste laget, og de kunne med hell kuttet ned på noen av scenene, spesielt mot slutten av filmen. Likevel viser dette biografiske dramaet historien til Nordens (kanskje) største jazzsangerinne noensinne på en glimrende måte, og hvorfor Monica Zetterlund virkelig har fortjent en film om sitt liv. Bare synd hun ikke selv levde lenge nok til å oppleve den.

Relaterte innlegg