Meny Lukk

“Norske byggeklosser” – Norsk komedie tvers gjennom

Det er få navn i norsk komedie som bærer mer vekt enn Atle Antonsen. Med prosjekter som Dag, Ut i Vår Hage og Nissene på Låven under hans belte, er det lett å se hvorfor. Det er dermed naturlig å bli engasjert, når man hører at Atle står for mesteparten av rollene i en ny versjon av komedien ved samme navn fra 1972. Sammen med regissøren Arild Fröhlich, står Antonsen også for manus.

Historien omhandler et par som arver et gammelt hus fra en fille-tante. Huset viser seg å være ubeboelig og paret bestemmer seg derfor å ta opp et lån til totalrenovasjon. Mesteparten av karakterer de kommer i kontakt med på deres reise til et nytt hjem, er spilt av Atle Antonsen. Det betyr alt fra advokaten som forteller dem om arven, arkitekten leid inn for å bygge om huset, til bankmannen som gir ut lånet. Kostymeavdelingen fortjener skryt, for alle karakterene spilt av Antonsen er perfekt unike i sitt utseende, med kostymer som matcher deres gale personligheter.

Filmen spiller utmerket på norsk natur og kultur. Det er mye i filmen som kan beskrives som små feigheter. Trangen for å unngå konflikt til enhver kost er, ironisk nok, det som skaper mye av konfliktene og er drivstoffet for handlingen. Det er her filmen skinner. Alle har vært i en situasjon der de har hatt lyst til å si noe, til å stå opp for seg selv, men latt det gå. Enten det ikke var verdt ropingen og kranglingen, eller fordi det ikke er sosialt akseptabelt «to lose your cool», så har vi alle opplevd noe lignende. Gjennom filmen er det situasjon etter situasjon der nettopp dette skjer, og gang etter gang legger hovedpersonen seg flat.

Mye av filmens dialog foregår på norsk-engelsk, der våre hovedpersoner prøver å kommunisere med håndverkere som driver renovasjonen av huset. Siden vi følger stereotyper, er håndverkere selvfølgelig fra Øst-Europa. Det spilles på generell usikkerhet på om den andre parten forstår hva man mener, samt folkeskikk fra den østlige delen av Europa. Igjen, gjenkjennelig situasjon for de fleste, selv om man ikke har renovert huset.

Norske Byggeklosser har norsk i navnet og leverer utvilsomt på dette. Dette er en film jeg ikke kan se for vises noe annet sted enn Norge, grunnet sin veldig spesifikke humor og stereotypi. Og det er akkurat det som gjør den til en utmerket norsk komedie. Jevnmorsom gjennom hele sin spilletid, med et par unntak, der scenene føltes unødvendig strukket ut. Dette er en film som vet hva den er, og vet hvilke styrker og svakheter den har. Og for det meste klarer den å vise frem sine styrker.

https://www.youtube.com/watch?v=LYzY_Ghib8E

Norske Byggeklosser - Regissert av Arild Fröhlich, skrevet av Arild Fröhlich og Atle Antonsen; Med:  Atle Antonsen, Anders Baasmo Christiansen, Anne Marit Jacobsen og Ine F. Jansen; Spilletid: 1 t 40 min; Nasjonalitet: Norge; Premiere: 21.02.2018

Relaterte innlegg