Meny Lukk

«Om kropp og sjel » – Vidunderlig snål

Om kropp og sjel (Teströl és lélekröl) er en ungarsk film regissert og skrevet av Ildikó Enyedi. Handlingen begynner når to personer, Endre (Géza Morcsányi) og Mária (Alexandra Borbély) møter hverandre for første gang på et slakteri. De finner ut at de drømmer de samme drømmene hver natt, og gjennom å dele disse drømmene med hverandre danner de etterhvert et spesielt forhold. Om kropp og sjel er en film som både er fantasifull, surrealistisk og jordnær på samme tid, og Enyedi balanserer disse tre elementene perfekt.

Det man med en gang legger merke til i Om kropp og sjel er hvordan både scenografien og kinematografien setter sitt særpreg på filmen. Nærbilder skaper en intimitet og kjennskap til karakterene, og formidler deres indre følelsesliv. Det skaper vakre bilder som samspiller perfekt med scenografien, som ofte gjenspeiler karakterenes ensomhet, usikkerhet og melankoli. Den interessante, og til tider absurde handlingen i Om kropp og sjel blir fengslende, og man får en trang til å vite hvordan det tilslutt kommer til å gå med Endre og Mária.

Ildikó Enyedis evne til å skape interessante og tredimensjonale karakterer er en av de sterkeste sidene ved Om kropp og sjel. Selv den mest ubetydelige sidekarakteren blir menneskelig, og vi sympatiserer med og bryr oss om deres problemer og mål. Spesielt Endre og Mária sitt forhold blir utviklet på en veldig troverdig og realistisk måte. Enyedi skaper ufullkomne karakterer. Endre er en eldre mann som har mistet livsgleden og som sliter med en lammet venstre hånd. Mária er en ensom ung jente som har sosiale problemer som følge av hennes autistiske tendenser. De er forsiktige og sjenerte personer som skaper en bittersøt kjærlighetshistorie. Både Géza Morcsányi (Endre) og Alexandra Borbély (Mária) spiller rollene sine perfekt, og deres tilbakeholdene, men følsomme fremstilling av karakterene sine gjør hele filmen.

Den største kritikken jeg kan ha av Om kropp og sjel er at handlingen av og til kan være veldig stillestående, og dette er noe som kan miste en del av publikumet. Spesielt begynnelsen av filmen tar seg god tid til å sette opp karakterer, handling og konflikter, men for noen kan dette bli veldig kjedelig og langtekkelig, men for meg er dette en nødvendig del av handlingen. Det er ikke tvil om at Enyedi skaper en helt spesiell stemning i filmen ved hjelp av surrealistiske og fantasifulle grep. Hun er ikke redd for å vise sterke bilder av for eksempel dyr som blir slaktet, pornografi og selvmord, og hun skaper en stor kontrast til de mer langsomme og stille scenene i filmen.

Om kropp og sjel er en rørende fortelling om to ufullkomne individer som prøver å finne kjærligheten i sine ensomme og triste liv. Det er en film som byr på mye, både gjennom vakker scenografi og gjennom sine karakterstudier av Endre og Mária. Det er en film som til tider overrasker, og som gir et unikt syn på kjærlighet og ensomhet. Filmen kan til tider være litt langtekkelig, men når man følger noen så sjarmerende og interessante karakterer er dette noe som er lett å ignorere, og dette gjør at Om kropp og sjel er en nytelse å se.

Om kropp og sjel - skrevet og regissert av Ildikó Enyedi, med;  Géza Morcsányi og Alexandra Borbély. Spilletid: 1 t. 56 min. Land: Ungarn. Premiere: 20.10.2017. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg