Meny Lukk

Kosmorama: God thriller fra vestbredden

Omar – Regi: Hany Abu-Assad – ZBROS – 1 t. 36 min.

Omar-2013

Hany Abu-Assads Omar gjorde det strålende på Cannes i fjor, så det er både rart og litt synd at det må en festival til for at vi skal få sett filmen på kino her i Norge. Filmen er en strålende fortelling om kameratskap, vold og ekstremt press.

En vennegjeng bestående av Omar, Tarek og Amjad bor på hver sin side av den mye omtalte muren på vestbredden. De drømmer om å kaste okkupasjonsmakten og etter en aksjon hvor en soldat blir drept blir Omar arrestert og torturert i fengsel. Israelerne vil at han skal angi vennene sine. Ut fra dette spinnes en historie hvor vennskap settes på prøve og skillet mellom alliert og fiende blir stadig tynnere.

Omar er en thriller, en god thriller, satt til vestbredden og det er kanskje dette som gjør den såpass spennende. Filmen gir oss et innblikk i hvordan livet er i en krok av verden som virker svært fjern fra oss. Kanskje var det nettopp på grunn av dette at visningen i Liv Ullmann-salen på mandag var fylt opp med videregåendeelever.

Jeg husker godt hvordan det var å dra på skolevisning  av filmer. De var så å si alltid kjedelige, nettopp fordi de var ”påtvunget” av skolen. Det var ikke dette inntrykket jeg fikk under visningen av Omar. Filmen ble godt mottatt av elevene, som reagerte med lett applaus når rulleteksten gikk. For meg så tyder dette på at Abu-Assad har lagd en film som treffer publikum. Det er jeg glad for å se.

Omar var en positiv og god overraskelse som ga meg et innblikk i en verden jeg vet sørgelig lite om. Filmen er spennende, og som jeg sa innledningsvis, det er litt synd at det må en festival til for at vi skal få oppleve slikt på kino.

Omar kan du se på Kosmorama filmfestival:
– I dag (onsdag) 30. april, kl. 14.00.
– Søndag 4. mai, kl. 19.00.

Relaterte innlegg