Meny Lukk

Optimistene sprer glede

Optimistene – Regi: Gunhild Westhagen Magnor – Skofteland Film – 1 t. 31 min.

Om regissøren
Gunhild Westhagen Magnor står for regi, manus og foto i denne dokumentaren. Hun har laget mange dokumentarer tidligere, bl.a. Et lite stykke Thailand. Magnor fikk idéen til filmen da moren hennes meldte seg inn i Optimistene som 75-åring.

Handling
Optimistene handler om en gjeng gamle damer som spiller volleyball. De har spilt sammen i 30 år, men finner så ut at de skal utfordre et jevngammelt svensk herrelag til kamp. Vi følger damene i alderspennet 64 til 98 år i forberedelsene til den store kampen, som tar dem fra Hamar til Sollentuna.

Fanger flotte øyeblikk
Selve volleyballspillinga er artig nok, og damene er overraskende gode! Det er likevel damenes hverdagsliv og samhandling som fascinerer. De strever med ny komfyr, diskuterer strikking, flørter med ektemenn og kjemper mot sykdom. Regissør Magnor tar oss med nært innpå damene, og fanger mange små, morsomme ordvekslinger. Et svært sterkt øyeblikk inntreffer når lagets eldste, Goro (98), ser lengselsfullt på et bilde av sin avdøde ektemann, løfter opp bildet og klemmer det mot ansiktet. Sjelden har jeg sett noe så rørende på film.

Superbestemor
Filmen vant Gledesspreder-prisen på filmfestivalen i Haugesund, og det er ingen overraskelse. Dette er et flott portrett av eldre, og viser dem fra en annen side enn den vi ofte ser i media: Slitne og syke i rullestol på pleiehjem. Det er mange triste historier fra eldreomsorgen, og det er det viktig å ha fokus på, men det er lett å glemme at mange gamle mennesker lever et aktivt og humørfylt liv. Det er flott å se disse damene spille volleyball med stor innsats og mye latter.

Optimistene er feel-good fra start til slutt. Jeg avslutter med et sitat av Goro, fra en samtale om møtet med de svenske karene: “Jeg vil ikke slå dem, jeg vil bare gi dem en klem, jeg.”

Relaterte innlegg