Meny Lukk

Oscar-racet 2013/14: En innføring

80th Academy Awards NYC Meet the Oscars Opening

Selv om det ennå er fire måneder igjen til årets Oscarutdeling, som går av stabelen den 2. mars, har vi en haug med andre priser som skal deles ut innen den tid. Blant dem er Golden Globe og BAFTA, som ofte fungerer som en slags indikasjon på hvem som kommer til å bli nominert og eventuelt vinne Oscar-statuetten. Nå har det seg jo slik at det ikke er alltid den samme filmen som vinner Golden Globe og Oscar, men som oftest er det de samme kandidatene som går igjen og håver inn priser. Man kan jo si at Oscar-racet har blitt kjedelig fordi det er så forutsigbart på grunn av disse prisene. Allikevel skjer det til stadighet overraskelser som noen ganger er umulige å forutsi, både når det kommer til vinnere og nominasjoner. I denne artikkelen skal jeg gi dere en innføring i hvordan hele racet foretar seg, og noen tips hvordan man skal gjette riktig på eventuelle veddemål.

Før jeg forteller om årets race er det viktig å forstå forskjellen mellom de mange forskjellige prisutdelingene. Vi har først og fremst bransjefolka, altså selve Hollywood-industrien. Det er disse folka Oscar-akademiet – Academy of Motion Picture Art and Science (AMPAS) – består av, både regissører, skuespillere, klippere, makeup-artister, etc. I alt har akademiet over 6000 medlemer. Det er altså disse som avgjør hvem som vinner Oscaren, eller Academy Award som er den offisielle titlen. Andre bransjepriser er blant annet Screen Actors Guild-, Directors Guild- og Producers Guild Award, fagforeningenes prisutdelinger som er nært beslektet med akademiet, fordi det for det meste består av de samme folkene. I Europa har vi BAFTA-prisen (British Academy of Film and Television Arts), som er av samme oppbygning som Oscar-akademiets.

På den motsatte siden har vi kritikerprisene, hvor det er kritikerne som går sammen i å kåret årets beste filmer. Blant annet finnes: New York Film Critics Circle, Los Angeles Film Critics og Critics Choice Award. Golden Globe kan også sies å være en kritikerpris, selv om den egentlig består av alle typer journalister tilknyttet HFPA (Hollywood Foreign Press Association). Til sist har vi de uavhengige prisene som støtter opp om de uavhengige filmene, som blant annet Gotham Awards og Independent Spirits Award.

Hvordan kan disse tre forskjellige typene utdelinger påvirke hverandre? Det er jo snakk om veldig forskjellige tankesett. Kritikerne stemmer på den filmen som de mener er den beste, uavhengig av hva andre tenker. Dette er folk som ser mellom 200 og 300 filmer i året, og det er deres oppgave å vurdere film. Når det kommer til bransjefolkene, er det en variert bunsj. Alt fra genuint filminteresserte til dilettanter som bare følger mengden. Filmkritikere har ingen problemer med å få med seg alle filmene, mens bransjefolkene ikke er like opptatt av å se absolutt alt. Her trengs det skikkelig overtalelse til, gjennom kampanjer som omfatter organiserte kinovisninger, DVD-eksemplarer som blir sendt til akademiets medlemmer og Oscar-fester. En av de store spillerne på dette området er Hollywoodmogulen Harvey Weinstein, som blant annet var ansvarlig for at Shakespeare in Love vant over storfavoritten Saving Private Ryan i kategorien Beste film i 1999. Det samme klarte han med den franske stumfilmen The Artist i 2012. Han er en kar man definitivt vil ha med på laget.

Hollywoodmogullen Harvey Weinstein, sammen med sin kone Georgina Chapman og hunden Uggie, stjernen i filmen The Artist (2011).
Hollywoodmogullen Harvey Weinstein, sammen med sin kone Georgina Chapman og hunden Uggie, en av stjernene i filmen The Artist (2011). Filmen vant Oscar for beste film mye takket være Weinstein.

Men hvorfor dra inn kritikerprisene, siden det er snakk om to forskjellige bransjer? Det er fordi at alle prisene som leder opp til nettopp Oscaren er for at filmene skal bli sittende i hukommelsen til akademimedlemmene. Det er også en av grunnene til at de fleste Oscar-filmene har en utgivelsesdato sent på året, slik at akademimedlemmene skal kunne huske dem. De andre prisene pusher nemlig fram disse filmene og danner ofte mønsteret for Oscar-nominasjonene. Selv om det er umulig å få alle rette, så blir det etter hvert mer forutsigbart for hver prisutdeling.

Man kan si at Oscar-racet er like intenst som en politisk valgkamp, hvor det er viktigst å få flest stemmer og hvor det er populæriteten ved målstreken som avgjør hvem som vinner. Det er derfor det kalles et race. Akademiets valg har opp i gjennom årene blitt kraftig kritisert, så man bør egentlig ikke være så overrasket over akademiets valg. Det er derfor jeg har gitt opp å heie på favoritter, men heller prøver å ha det gøy med å gjette hvem som kommer til å vinne, og se på de faktorene i filmer som gjør den til den typiske Oscar-favoritt, eller ”Oscar Bait” som det kalles. Dette begrepet har oftest en negativ konnotasjon, og antyder at det ikke er verdt å se filmen på grunn av at den kan virke for Hollywood-aktig. Det er en kombinasjon av to av mine favoritting: Film og politikk. Egentlig bør man sette seg inn i sinnet til en 56 år gammel, hvit, heteroseksuell mann, for det er det som er gjennomsnittsmedlemmet i Oscar-akademiet.

Prisutdelinger og nominasjonsannonseringer:
(B = Bransjen, K = Kritikere, U = Uavhengige)

Oktober:
26. Gotham Award nominasjoner – U

November:
09. European Film Award – nominasjoner – B
11. British Independence Film Award – nominasjoner – U
26. Independant Film Spirit Award – nominasjoner -U

Desember:
02. Gotham Awards – U
03. New York Film Critic Circle – K
04. National Board of Review -K
07. European Film Awards – B
08. Los Angeles Film Critics Association – K
08. British Independence Film Awards – U
10. AFI Awards – B
11. Screen Actors Guild Awards – nominasjoner – B
12. Golden Globe – nominasjoner – K
16. Critics Choice Awards – nominasjoner – K

Januar:
02. Producers Guild Awards – nominasjoner – B
07. Directors Guild Awards – nominasjoner – B
08. BAFTA – nominasjoner – B
12. Golden Globe Awards – K
16. Academy Awards – nominasjoner – B
16. Critics Choice Awards – K
18. Screen Actors Guild Awards – B
19. Producers Guild Awards – B
25. Directors Guild Awards – B

Februar:
01. Writers Guild Awards – B
16. BAFTA – B

Mars:
01. Independant Spirit Awards – U
02. Academy Awards – B

Nettsider
Her er også en del nettsider som kan komme godt til nytte. Nettstedene består av eksperter som har holdt på med denne type Oscar-statistisk i årevis. De holder på året rundt med å tippe, ikke bare Oscar-priser, men også andre prisutdelinger som Emmy og Grammy. De inneholder alt fra interessante artikler, oddstabeller og podcaster som blant annet inkluderer et ekspertpanel som snakker om de siste oppdateringene i racet. Intervjuer med skuespillere og regissører er også å finne på disse sidene. Her er noen av dem som kan komme godt til nytte:

1. Award Curcuit

2. Golden Derby

3. Award Daily

4. HitFix

Lykke til!

Relaterte innlegg