Meny Lukk

«Oskars Amerika» – En lite imponerende barnefilm om gutt som elsker USA

Noen dager inn i sommerferien på gården til bestefar møter Oskar en noe snodig kar som heter Levi. Levi er mentalt tilbakestående, men er selvstendig nok til å bo for seg selv med ponnien sin, Hesten, som han elsker over alt på jord. Levi forteller Oskar om oldefaren sin som rodde over Atlanteren til USA og dette inspirerer dem til å prøve det samme selv og Hesten skal selvsagt være med.

Høres ut som en lystig og morsom barnefilm dette, ikke sant? Vel, det er det ikke. Filmen er mye mørkere enn den først virker. Grunnen til at Oskar er hos bestefaren er at moren hans er alkoholiker og må på avrusing for å klare å ta vare på han. Huset til Levi brenner og politiet prøver å finne han for å sperre han inne på en institusjon. Det blir en rar kontrast her med at handlingen i filmen er såpass «barnslig» mens det foregår avhengighet og slikt i bakgrunnen, som ikke gjør filmen noen tjeneste. Det blir vanskelig å ta det seriøse seriøst og like vanskelig å kose seg med det lystige. Man blir heller ikke særlig godt kjent med karakterene men det går egentlig fint fordi ingen av dem er spesielt interessante uansett.

Bjørn Sundquist spiller en ganske typisk Bjørn Sundquist-karakter, som den strenge og ukjærlige bestefaren og han gjør jo en grei jobb med det. Maria Blokhus, om det er dette du forlot Side om Side for har du valgt grovt feil. Levi og Oskar spilles greit av skuespillerne sine men ingenting å skrive hjem om der heller.

For å være helt ærlig er det litt vanskelig å forstå hvem som er målgruppen denne filmen kan treffe. Kanskje tenåringer under 15? En film som hovedsakelig er en barnefilm med noe mørke greier kan kanskje fungere der. Det er hvertfall vanskelig å komme på noen denne filmen kan passe til men uansett er den ikke så spesielt bra laget: tolererbart skuespill, ingenting spesielt med regien og ikke spesielt pen å se på. Det er synd å rakke ned på norsk film, men dette er en av de som bare ikke holder mål.

Oskars Amerika - Regissert og skrevet av Torfinn Iversen, med; Odin Eikre, Maria Blokhus, Bjørn Sundquist. Lengde: 1 t 19 m. Land: Norge. . Aldersgrense 6 år.

Relaterte innlegg