Meny Lukk

“Peter von Kant” – Kaotisk romanse


“Peter von Kant” er basert på et teaterstykke og spillefilmen med nesten samme navn, “Petra von Kants bitre tårer” (1973). I 2022-utgaven så er det to menn romansen sirkler rundt heller enn to kvinner som det orginalt er.

Hele handlingen på den 86 minutter lange spilletiden baserer seg kun i leiligheten til den kjente filmregissøren Peter von Kant (Denis Ménochet), i den tyske byen Köln. Året er 1972, og von Kant er en ettertraktet regissør som bor med sin assistent Karl, som han misbruker verbalt og utnytter konstant. Etter at Peter sin venninne Sidonie introduserer han til Amir, som er både ung og vakker så begynner romansen å blomstre mellom dem. Amir har en fremtid som skuespiller og Peter vil prøve å gi Amir det. Fort skal det vise seg at Amir sin skuespiller karriere og berømmelse er det han foretrekker foran en fremtid med Peter von Kant.

Khalil Ben Gharbia (t.v.) og Denis Ménochet (t.h.)

Peter von Kant er spilt av franske Denis Ménochet, som er nok mest kjent rollen hans som Perrier LaPadite i Quentin Tarantinos “Inglourious Basterds” der han spiller den franske bonden fra den intense åpningssekvensen. Romansen mellom Ménochet sin Peter og Khalil Ben Garbia som spiller Amir er rotete og ekstremt kaotisk. En påtvunget romanse som verken er interessant eller bra, men nødvendig til filmens handling og karakter bygging.

Filmen klarer ikke å velge hva den vil være mellom en romantisk komedie og en drama komedie, så den blir litt av begge to samtidig. Noen øyeblikk i filmen er til tider litt humoristisk, men drama delen blir fort slitsomt for ørene når Peter begynner å heve stemmen litt. Og gode opptredener fra skuespillerne klarer ikke å løfte filmen noe særlig heller.

En kaotisk romanse, med en klype humor og en god neve med ungdomsoppførsler fra to voksne menn. Min personlig favoritt er assistenten Karl, siden han kun kommuniserer gjennom kroppspråk og blikk og holder seg unna dramaet som oppstår mellom Peter og Amir.

"Peter von Kant" regissert av Francois Ozon.  Med: Denis Ménochet, Khalil Ben Garbia, Isabelle Adjani, Stefan Crepom, Hanna Schygulla og Aminthe Audiard. Spilletid: 1 time og 26 minutter. Land: Frankrike og Belgia. Språk: Fransk og tysk. På kino: 3. mars.

Relaterte innlegg