Meny Lukk

«Pjusken – Et Vintereventyr» – Underdog-trekkfugl

En islandsk-belgisk animasjonsfilm med norsk støtte tilhører sjeldenhetene, men fra og med i dag kan du altså se familiefilmen Pjusken, Et Vintereventyr på kino. Pjusken vil det tilfellet være et godt valg – det er en god og bunnsolid animasjonsfilm, men som dessverre mangler det lille ekstra.

Historien her er helt streit, og minner i og for seg om mye annet. Pjusken er en nyklekket trekkfugl av arten sandlo, som tilbringer sommerhalvåret på Island med resten av flokken. Når høsten kommer og det er på tide å emigrere, setter et dramatisk møte med en rovfugl kjepper i hjulene for sandloen: Den veldig onde ørnen Skyggen dreper faren hans og saboterer flygeopplæringen. Pjusken kan ikke fly, og blir etterlatt når flokken setter kursen sørover. Dermed blir vår lille helt pent nødt til å overvintre på Island, mutters alene i bitende kulde.

Det går et rykte blant fuglene om en dal hvor temperaturen er mildere, hvor man kan overleve vintermånedene. Pjusken legger ut på en lang reise til fots, og langs veien møter han en rekke farer og utfordringer. I filmens siste akt er det ikke overraskende underdogen Pjusken som blir helten, og som må handle opp med Skyggen en gang for alle.

Hele pakka her er vanntett og holder mål som familiefilm. Ikke for skummelt for de yngste, ikke for kjedelig for de litt eldre, og mer enn tålelig for de voksne. Animasjonen er god, faktisk nesten på høyde med de store studioene. Historien er god, om velkjent, og feelgood-greiene treffer bra. Mest av alt ser Pjusken ut som en film laget av Pixars islandske yngre fetter, som hele tiden etterligner, men aldri når helt opp. Og det er litt synd, for når noen av mest kompetente animasjonsfilmskaperne i Europa befinner seg på Island har man strengt tatt lov å håpe på litt mer særpreg.

Når sutringa er ute av verden er det viktig å understreke at Pjusken alt i alt er god film. Tankene går til Istid og lignende familiefilmer hvor outsidere legger ut på en eller annen slags reise og ender opp med å redde dagen. God moral, uten å være belærende. Sammenlignet med lignende filmer, som må sies å være internasjonal animasjon på høyt budsjett, ender Pjusken opp midt på treet. Det hadde i grunn vært spennende å se på budsjettet her, for å sammenligne med filmer av tilsvarende kvalitet, hva enn det må bety. For det aner meg at Pjusken, i likhet med filmens helt, konkurrerer i en vektklasse over sin egen.

Pjusken – Et Vintereventyr er et trygt valg for familier med småbarn på kino denne helga, og til tross for at de store følelsene settes i sving hos undertegnede, holder action og eventyr høy standard her, og animasjonen er stort sett veldig fin. Den norske duben høres noe uinspirert ut, men jeg tviler på at filmen settes opp med original tale.

https://www.youtube.com/watch?v=NRf-Od5dBfE

Pjusken - Et Vintereventyr – regissert av Árni Ásgeirsson; skrevet Friðrik Erlingsson. Norske stememr;  Oscar Stålhand Arnø, Johannes Joner, Silje Hagrim Dahl, Paul Ottar Haga. Spilletid: 1t 22m Land: Island. Premiere: 25.01.19. Aldersgrense: 6 år.

 

Relaterte innlegg